Bakan Uraloğlu, Giresun'da Bir Dizi Ziyaret ve İnceleme Gerçekleştirdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı  Abdulkadir Uraloğlu, Giresun'da aşırı sağanak yağışların neden olduğu sel ve heyelanların ardından bölgede incelemelerde bulundu.

PAYLAŞ

Yaşanan sel afeti sonrası bugün ilimize gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,  Vali  Enver Ünlü ile birlikte ilk olarak selden etkilenen Piraziz ilçemizde incelemelerde bulundu.

Piraziz ilçesinde selde taşkına uğrayan Abdal Deresi üzerindeki köprüyü inceleyen Bakan Uraloğlu’na, Vali Ünlü ve yetkililer tarafından alınan önlemler ile yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Piraziz’deki incelemelerin ardından Bakan Uraloğlu, Vali Ünlü ve beraberindeki heyet, selden etkilenen bir diğer ilçemiz Bulancak’a geçti. Bakan Uraloğlu ve Vali Ünlü, selde tahribata uğrayan Bulancak-Kovanlık yolunda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Piraziz, Kovanlık ve Bulancak’ta incelemelerde bulunan Bakan Uraloğlu, vatandaşlarımızın sorunlarını ve taleplerini özenle dinledi. Bölge esnafıyla da yakından ilgilenen Bakan Uraloğlu, afetin açtığı yaraları el birliğiyle saracaklarını belirtti.

İncelemelerin ardından Bakan Uraloğlu, Vali Ünlü ve beraberindeki heyetle birlikte Giresun Valiliğimize geldi. Valilik girişinde, Vali Yardımcıları ve kurum amirleri tarafından karşılanan Bakan Uraloğlu, Valilik binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına önceki gün Yağlıdere ilçesinde su fabrikasında yaşanan göçükte hayatını kaybeden Şinasi Özdemir'e rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralı 2 işçiye ise geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Bakan Uraloğlu "9 Temmuz günü Batı, Orta ve Doğu Karadeniz'de yaşanan yıkıcı sel sonucunda Giresun'da da bazı problemlerimiz oldu. Esasında mevsim normallerinin çok üzerinde meteorolojinin tespitlerine göre kısa süreli yağışlar oldu. Bunlarda hızlıca akışa geçince etkileri fazla oldu.

10 Temmuz Pazartesi günü saat 12.00’den sonra özellikle Piraziz, Bulancak, Yağlıdere ve Keşap ilçelerimizde bu yağışlara bağlı olarak sel baskınları ve heyelanlar meydana geldi. Biz olayın ilk anından itibaren esasında Karadeniz'in en batısından Düzce ve Bolu dahil olmak üzere en doğuya kadar, Erzincan da buna dahil ve Giresun’umuz da dahil. Bütün süreci yöneticilerimizle, Sayın Valimizle, Belediye Başkanımızla ve Milletvekillerimizle yakından takip ettik. Gerekli müdahaleleri bütün kurumlarımızla yaptık.

Bu süreçte 79 su baskını, 54 mahsur kalma, 49 heyelan ve 26 diğer çağrılar olmak üzere yaklaşık 200 civarında çağrı alındı. Bu çağrılara da gereği yapılmak üzere afetin ilk saatlerinden itibaren Giresun, Diyarbakır, Tokat AFAD ve AKUT ekipleri ile gönüllülerle beraber hareket edildi. Mahsur kalan 54 vatandaşımız derhal kurtarıldı. 16 araç, 111 konut ve 102 iş yeri su baskınlarından etkilendi. İl Özel İdaremiz, bütün belediyelerimiz, karayollarımız ve D.S.İ.’miz tüm makineleri ile beraber sahada; 125 makine ve 324 personelle çalışmalarımızı yürütüyoruz.

6 ilçemizde Piraziz, Bulancak, Yağlıdere, Tirebolu, Espiye ve Güce'de kapalı olan köy yolumuz yoktur. Ancak ara ulaşımları sağlayan mahalle yollarının bir kısmı kapalı. Onlara da müdahale ediyoruz. Tabi bu taşkınlar esasında derelerin taşması ve bazı suların normal akışa geçmesi sonucu oluştu. Özellikle Bulancak Kovanlık-Aydındere yolumuzda yol kapanmıştı ve servis yolundan vermiştik yolu. Biz heyetimizle birlikte çalışmaları yerinde gördük. Orada servis yolu olarak verilen yerden artık kontrollü geçişi mevcut yoldan, tahrip olan yolumuzdan sağlamış olduk. Orada da yaklaşık 22 personel ve 8 makinemizle çalışmalara devam ediyoruz. Yine havaalanından intikal ederken Piraziz tarafındaki sel hasarı olan alanları da Sayın Valimiz ve heyetle beraber ziyaret etmiş ve gerekli tespitleri yapmış olduk.

Buradan ayrıldığımızda Yağlıdere istikametine inşallah beraber geçmiş olacağız. Orada da 15. kilometrede bir sel hasarı olmuş ve orada Alucra istikametindeki servis yolundan trafiği verdik. Çalışmalarımıza devam ediyoruz, en kısa zamanda normal yoldan trafiğe vermiş olacağız.

Bir taraftan bütün Türkiye'de özellikle Karadeniz bölgesindeki çalışmalarımızı yürütürken bir taraftan da zarar-ziyan tespitlerini yapmaya çalışıyoruz. İlk etapta bütün zarara uğramış vatandaşlarımızla ilk temas sağlanmış ve ilk tespitler yapılmış. Bu tespitler sonucunda gerekli çalışmalar yapılarak vatandaşlarımızın bu anlamda ki bütün mağduriyetleri giderilmiş olacak. Eğer bir eksik varsa ki sahada birkaç vatandaşımızdan geldi. Bazılarının iş yeri kapalı olabiliyor veya o an evinde olmamış olabiliyor onları da derhal tespit ederek mağduriyetleri gidermiş olacağız. Hemşehrilerimiz bu anlamda müsterih olsunlar. Bu afetin bütün sonuçları ortadan kaldırılıncaya kadar biz de hep beraber arkadaşlarımızla ve kurumlarımızla sahada olacağız ve yakından takip edeceğiz.

Tabi biz teknik elemanlarız bir taraftan da bütün kurumlarla beraber bunun sonucunda oluşan sel hasarları, nerelerde yetersiz kalındı ya da nerelerde yeni durumlar gelişti bunlar tespit edilecek. Çünkü yağış ve akış rejimi ciddi bir şekilde değişmiş durumda. Özellikle DSİ'nin verdiği verilere göre bütün kurumlarda gerekli yapılanmaları yapacağız. Çünkü 10 yıllık, 50 yıllık, 100 yıllık, 500 yıllık hatta 1000 yıllık debileri konuşuyoruz artık. O anlamda gereklerini yapacağız. Bundan sonra benzer hadiselerin yaşanmaması için gayret edeceğiz. Şimdiye kadar aldığımız bütün önlemlerin de esasında sahada ne kadar karşılık bulduğunu ne kadar işe yaradığını hep beraber görmüş olduk.

Ben tekrardan Giresun'umuza ve tüm Türkiye'mize geçmiş olsun diyorum. Allah Teâlâ daha beterinden ve tekrarından korusun." sözlerine yer verdi.

Bakan Uraloğlu, basın açıklamasının ardından Valilikten ayrılarak Yağlıdere ilçesi Üçtepe beldesindeki su fabrikasında meydana gelen göçük olayında yaralı olarak kurtarılan işçileri Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ziyaret etti.

İşçiler hakkında doktorlardan bilgi alan Bakan Uraloğlu, tedavisi süren Şenol Karagöz'ün babası Aydemir Karagöz ile yakından ilgilenerek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Hastane ziyaretinin ardından Bakan Uraloğlu ve Vali Ünlü, Yağlıdere ilçesi Sevinçağzı Deresi mevkinde, Yağlıdere ilçesi ile Üçtepe beldesini birbirine bağlayan karayolunda yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Bakan Uraloğlu, incelemeler sırasında Yağlıdere Belediye Başkanlığını da ziyaret etti. Yağlıdere'deki hemşehrilerimizle yakından ilgilenen Bakan Uraloğlu, vatandaşlarımızın gösterdiği sabır ve duyduğu güven sayesinde afetin izlerini kısa sürede sileceklerini ifade etti.

Yağlıdere ilçesindeki incelemelerin ardından Ülper köyü sınırları içerisinde bulunan eski Adel Kalem Fabrikası'nın olduğu işletmede, son yağışlarda meydana gelen su baskını ile oluşan zararları da yerinde inceleyen Bakan Uraloğlu ve Vali Ünlü, akabinde Duroğlu beldesinde meydana gelen heyelan ve taşkınları da yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldıktan sonra Bakan Uraloğlu, havayolu ile ilimizden ayrıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN