Karadeniz'de Kadın Olmak

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Giresun Kent Konseyi Başkanı N. Uğur Karaibrahimoğlu, Kadın Meclisi Başkanı Emine Altun Şenel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Kaya  ve Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Arge Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Osman Sirkeci “Karadeniz’de kadın olmak” konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda kadın meclisi üyeleri ile bazı konsey yürütme kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını Konsey Başkanı Karaibrahimoğlu yaptı. Karaibrahimoğlu, üniversite öğretim üyeleri tarafından sunulan bu fikrin yoğun kadın katılımına ve bu doğultuda belirlenen hedefe ulaştığında bölge için büyük önem taşıyacağını söyledi.

Daha sonra Kadın Meclisi Başkanı Emine Altun Şenel proje hakkında katılımcılara ön bilgi vererek, proje amacının Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan kadınların yaşamlarından yola çıkılarak pozitif ayrımcılık ilkesine dayalı ve yaklaşık 1,5 seneyi ve Giresun Merkez olmak üzere en az 5 ili kapsayacak sorun tespiti ve çözüm odaklı bir veri çalışması olduğunu ifade ederek projenin ana hatlarını açıklamak üzere kürsüye Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Arge Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Osman Sirkeci’yi davet etti.

Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Arge Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Osman Sirkeci görsel bir sunum eşliğinde sürdürdüğü konuşmasında projenin çevre illerdeki Kent Konseyleri Kamu Kuruluşları, Üniversiteler, Yerel Yönetimler ve STK’ ların katılımları, Giresun Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Giresun Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleştirileceğini belirterek, “Türkiye’de erkek egemenliğinin tüm yaşam alanlarında baskın olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir çok başlık altında örnekler verilebilir ancak ben özellikle bilişim projeleri hakkında bilgiler vermek istiyorum. Dünyada bu çalışmalarda yer alanlar genelde genç katılımcılardır. Özellikle 6-15 yaş aralığındaki genç grup bu konularda çok tekinler. İzmir’in Gebze ilçesinde hayata geçirilen Slikon Vadisi Projesi’ne bakacak olursak bu projenin bir benzerinin Giresun’da uygulanabileceğini düşünüyorum. Giresun Bir Bilişim Adası olabilir. Kısacası batıda sıkça uygulanan mikro girişim ve üretim yöntemleriyle eldeki kaynakların değerlendirilip verimli hale getirebilecek, yeni istihdam kaynakları oluşturabilecek projelere ağırlık verilmeli.” Dedi.

Sirkecinin ardından bir sunum da Giresun Üniversitesi İkdisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Kaya yaptı. Kaya bilişim konusunda uzman olan girişimcilerle ve kalifiye ekiplerle çalışmaların kamuoyuna ayrıntılı olarak yansıtılmasının önemine değinerek, tüm çalışmalarda ve yönetim mercilerinde pozitif ayrımcılık konusu baz alınarak kararlar alınmasının gereğini belirtti.

Kaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Kadınların hayatın her alanında karşılaştığı tüm sorunlar; kısacası kadın yaşamının tüm yönlerinin bilimsel yöntemler ve işbirliği ile çok yönlü ve uzun vadeli olan bu projede incelenmesi, elde edilen sonuçların analizleme yolu ile tespiti ve verileştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada ben, 5 şehri ve ilçelerini kapsayacak bu projenin bir an önce hayata geçmesi için Giresun Üniversitesi ve Giresun Kent Konseyi öncülüğünde çalışmalar başlatılmasını öneriyorum.”

Prof. Kaya’nın önerisi oy birliği ile kabul gördü ve çalışmaların alt yapısının hazırlanmasının ardından yeni bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN