GTB'ndan Fındıkta Külleme Hastalığı Toplantısı

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Fındık sektörünü yakından ilgilendiren Külleme hastalığı ile ilgili çalışmalar başlatan Giresun Ticaret Borsası (GTB) külleme ile mücadele için 7 Temmuz Salı günü GTB Toplantı Salonunda Fındıkta Külleme hastalığı ile ilgili bir toplantı düzenledi. 

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Muhammed ANGIN, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Müdürü Cesarettin ALAŞALVAR, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Müdürü Prof. Dr. Şaban TEKİN, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Dr. Birsen Cevher ÇAKIR, Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Arif KAHYA, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet KARADAĞ, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf YANAR, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan KIZILCI, Fındık Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü Mühendisi Dr.Arzu SEZER, Giresun Üniversitesi Fındık Araştırma Merkezi Müdürü Ali TURAN, Karadeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Ömer AYDIN, Karadeniz İhracatçı Birlikleri Yön.Krl.Bşk.Yardımcısı Hüseyin Hilmi DURAK, Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Temel YANIKOĞLU, Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Harun AYDIN, Genel Sekreter Eren Nizam, Giresun Ticaret Borsası Ziraat Teknikeri Ruhi YILMAZ, Giresun Ticaret Borsası Üyesi Altun Gıda firması Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim PALTUN ve Fındık Üreticisi Emrullah ALAŞALVAR katıldılar. 


GTB Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Tubitak MAM Gıda Enstitüsü Müdürü Cesarettin ALAŞALVAR'ın sunumu ile başlandı.ALAŞALVAR" Tubitak tarafından yapılan incelemelerden oluşan bir sunum ile küllemenin mikroskobik ortamlarda incelemelerin görüntülerini toplantıya iştirak eden katılımcılar ile paylaştı. Fındığın dallarında ve çotanağında beyaz renkli görünümde olan ve külleme hastalığı olarak tabir edilen bu durum tamamen bitkisel kaynaklı bir spor şeklidir. Araştırmalara göre şu anda yağmur ile beraber toprağa inen bu küf türünün bir sonraki dönemde de fındığa zarar verebileceği izlenmiştir. İklim şartlarının nemli olması bu sporların üremesindeki en büyük etken olarak görülüyor. Genç dallarda daha sık rastlandığı tespit edilmiştir." şeklinde konuştu 

Katılımcılar fındık bahçelerinde birebir gözlemledikleri ve aynı hastalığın üzüm ve incirde uygulanan yöntemlerin uygulanabilir durumda olup olmadığı hakkında Külleme ile ilgili sporların yayılması ve şu andaki zirai ilaçların uygulaması ile ilgili bilgiler verdiler. Toplantının amacı daha etkili bir mücadele yöntemi geliştirerek fındığın kalitesini en yüksekte tutmak olduğunu vurgulayan katılımcılar; Mücadele yapılırken yere düşen yaprakların yok edilmesi, nemi azaltmak için budamanın hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlanacak şekilde yapılması gerektiğini, Kimyasal mücadelesinin ise bir önceki sene görülme tarihine ve görülme sıklığına göre zirai ilaçla mücadele edilmesi gerektiğini ve en önemlisi külleme ile mücadelenin bütün bahçelerde yapılması gerektiğinin bir bahçenin ilaçlanılıp diğer bahçenin ilaçlanmaması külleme hastalığı için çözüm üretmediği bununla ilgili bütün çiftçilerin bu konu hakkında bilinçlendirmesi gerektiği bu konu ile ilgili kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. 

Toplantı sonucunda, külleme hastalığı ile ilgili olarak bilimsel çalışmalar yapmak üzere TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi Öncülüğünde; Giresun Ticaret Borsası, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tokat Gazi Osmanpaşa Ziraat Fakültesi ile birlikte TÜBİTAK-1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programına proje hazırlanarak, Fındıkta yaşanan bu soruna bilimsel çözümler üretilebilmesi amaçlanacaktır. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN