Giresun Mutfağı Görücüye Çıktı

41.Uluslararası Giresun Aksu Festivali programında yer alan 'Giresun Mutfağı Görücüye Çıkıyor' Yöresel Yemek Yarışması ön elemesi Atatürk Meydanı'nda yapıldı.

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

41.Uluslararası Giresun Aksu Festivali programında yer alan “Giresun Mutfağı Görücüye Çıkıyor” Yöresel Yemek Yarışması ön elemesi Atatürk Meydanı’nda yapıldı.

Organizasyon Komitesi ve Jüri Üyelerinin düzenlediği Debboy Mevkiinden başlayan kortej yürüyüşüne Belediye Başkanı Kerim Aksu, Başkan Yardımcısı Murat Ersoy, Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (KARAPAFED) Başkanı Rasim Çakıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, Kent Konseyi Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu, ADD Başkanı Özcan Özgürbüz ve vatandaşlar katıldı.

Yemek yarışması öncesi Debboy’dan Atatürk Meydanı’na Belediye Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından yapılan törende konuşan Belediye Başkanı Kerim Aksu da Doğu Karadeniz’de etin yaygın olmaması nedeniyle ottan oluşan zengin bir vejetaryen mutfak kültürü ortaya çıktığını söyledi.

Başkan Aksu konuşmasına şöyle devam etti; “Vejetaryen mutfak adına Türkiye’de en iyi zengin bölgelerin başında Giresun geliyor. Türkiye’de en iyi vejetaryen mutfağa sahibiz.  Dünyada da en iyi yerlerden biriyiz ve çeşitliliğimiz çok fazla. Biz tabi ısırganı, lahana diblesini, kiraz tuzlusunu, kaldirik, merevcen, sakarca yemeklerini sadece biz yemeyelim, başkaları da yiyebilsin diye bu yarışmayı başlattık. İnşallah bunda başarılı olacağız. İnsanlar günümüzde farklı lezzetleri tatmak için dünyanın farklı yerlerine gidebiliyor. Dünya da turizm trendi değişti. Kum, deniz gerilerde kaldı. Biz de Giresun’u dünya vejetaryen mutfağının merkezi haline getirmek için bu gün bunları yapıyoruz. Gelecek yıl daha kapsamlısını yapmalıyız. Giresun mutfağını dünya vitrinine el ele vererek çıkaracağız. Bu gün misafirimiz olan tüm jüri üyelerine, bu yarışmayı hazırlayan arkadaşlara ve Giresun’un lezzetlerini ortaya çıkarmak için yarışan değerli yarışmacılara, destek veren firmalara teşekkür ediyorum.”

Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (KARAPAFED) Başkanı Rasim Çakıcı, Karadeniz’de batısı, ortası ve doğusuyla 18 ilin olduğunu ve her ilin de coğrafi koşullarına göre özel yemeği olduğunu belirterek şunları söyledi; “Batıda daha çok tahıl ve et, ortaya gelince biraz et, biraz tahıl ve ot, doğuya gelince tamamen vejetaryen bir mutfağa mahkum edilmiş durumda. Çünkü tahıl ve hububat ekilecek arazi yok. Hayvancılık da çok az. Birçok endemik otumuz var bu bölgede. Ama maalesef biz bunu tanıtamıyoruz. Hindular otlarını baharatlarını dünyaya satıyorlar, biz otlarımızı tanıtıp satamıyoruz. Giresun’un bir otunu başka bir ülkede görüyorum, bir yemeğin yanında servis ediliyor. Giresun otu olarak tanıtılmıyor. Buna çok üzülüyorum. İnşallah Giresun ve Karadeniz’in güzel yemeklerini tanıtmak, ortaya çıkarmak için bir bilim kurulu oluşturduk. Giresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu Aşçılık bölümünden de faydalanacağız. Karadeniz otlarını dünyaya tanıtmak adına bir çalışmamız var. 2-2,5 yıl sürecek bu çalışma. Ama neticesi çok iyi olacak.”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci ise turizmin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını dile getirerek, Giresun’un gelişen turizm çeşitliliği açısından birçok kaynağa sahip olduğunu, doğal güzelliklerin yanında ot mutfağının yeni bir trend oluşturduğunu ifade etti.

Giresun Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yelda Yılmaz, bölüm olarak Giresun mutfağının tüm yönleri ile tanınması, yaygınlaşması için çalıştıklarına vurgu yaparak, Giresun’un otlardan oluşan güzel lezzetlerinin yarışmalarla tespit edilip, yayın haline getirilmesinin önemini ifade etti.

Yarışmanın genel koordinatörü Umur Mehdioğlu Akçalı, bilinen, bilindiği halde özelliğinden uzaklaşan, dejenere olan Giresun Mutfağının kaybolan değerlerinin ortaya çıkarılması, bilinenlerin tanıtılması amacıyla bu yarışmayı düzenlediklerini, kendilerine destek veren Başkan Kerim Aksu ve tüm kurum ve kuruluşlara, aşçılara teşekkür ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından alanda yemek yarışmasında ön elemeye geçildi. 50 yöresel yemek ile 22 tatlı jüri üyeleri tarafından ön elemeye tabi tutuldu. Ön elemeyi geçen 7 yemek ve 7 tatlı 12 Mayıs günü tekrar jüri karşısına çıkacak. Ve yemek ve tatlı kategorilerinin ilk 3 derecesi belirlenmiş olacak.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN