Kovanlık Yolu Üzerinde Meydana Gelen Heyelan

Giresun ili Bulancak İlçesi, Kovanlık Beldesi, Düz Mahalle sınırları içerisinde meydana gelen heyelanların taşocaklarından kaynaklandığı ile ilgili olarak basında bazı haberler yer almaktadır.

PAYLAŞ

Giresun ili Bulancak İlçesi, Kovanlık Beldesi, Düz Mahalle sınırları içerisinde meydana gelen heyelanların taşocaklarından kaynaklandığı ile ilgili olarak basında bazı haberler yer almaktadır.

Konuyla ilgili Valiliğimizce yapılan inceleme ve araştırmalar neticesinde; Kovanlık Beldesi Düz Mahalle 08/03/1993 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle 26/12/1993 tarih ve 5204 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla afete maruz bölge ilan edilmiştir.

Bulancak-Kovanlık-Aydındere il yolunun 28+000 km'sinde 02.01.2020 tarihinde Müezzinoğlu Maden Ocağı mevkiinde (Düz mahalle altı) meydana gelen heyelan sebebiyle kapanan il yolu aynı gün içerisinde Alibey Köy istikametinden ulaşıma açılmıştır. Heyelanın meydana geldiği günden itibaren 3–4 gün boyunca şevde bulunan taşların döküntüsü doğal olarak devam etmiş, stabilite mevcut oluncaya kadar çalışmalara başlanmamıştır. Stabilite ve hava koşulları müsaade eder etmez, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün imkanları dahilinde Dağcı Ekibi marifetiyle taş ocağı mevkiinde yaklaşık 6 gün çalışma yapılarak askıda bulunan serbest taşların temizliği yapılmış, karayolu araç trafiğine 16.01.2020 tarihinde açılmıştır.

Bahse konu taş ocağı bölgesinde meydana gelen heyelanın ardından emniyet ve güvenlik tedbirlerinin alınmasına müteakip, teknik incelemeler başlatılmıştır. Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü teknik ekiplerince 16.01.2020 tarihinde yerinde yapılan inceleme sonucunda, meydana gelen heyelandan en yakın yerleşim yeri olan Düz Mahallede bulunan konutların inceleme tarihi itibari ile taş ocağında meydana gelen heyelandan etkilenmediği görülmüştür.

Söz konusu haberlerde bölgede meydana gelen heyelanların Müezzinoğlu Maden Ocağında yapılan çalışmalardan kaynaklandığından bahsedilmektedir. Bölgede yapılan teknik ve fiziki incelemelerde bahse konu taş ocağı ile vatandaşların şikayetçi olduğu heyelanların doğrudan ilintisinin bulunmadığı, adı geçen firmanın; 19/01/2011 tarihinde Giresun Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü (Mülga)’nden ÇED Etki Değerlendirme Belgesi, 24/01/2013 tarihinde Maden İşleri Genel Müdürlüğü (Mülga-MİGEM)’den İşletme İzin Belgesi alarak 29/05/2015 tarihinde faaliyete başladığı anlaşılmıştır.

Firma, 11/08/2017 tarihinde de Giresun İl Emniyet Müdürlüğü’nden patlayıcı madde satın alma ve kullanma izin belgesi alarak taş ocağında ÇED raporunda belirlenen patlayıcı miktarlarına uygun ve kontrollü olarak patlatma işlemleri yapmaya başlamış olup son patlatma faaliyetini 27/12/2019 tarihinde, heyelan tarihinden bir hafta önce gerçekleştirmiştir.

Yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda, haberde bahsedilen Düz Mahalle’nin 26/12/1993 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararıyla afet kapsamına alındığı, Müezzinoğlu Maden Ocağı firmasının ise bölgede fiilen çalışmalarına 29/05/2015 tarihinde başladığı ve firmanın çalışma yaptığı bölgenin afet kapsamında olmadığı anlaşılmaktadır.

Yine heyelandan sonra bölgede, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) teknik elemanlarınca 07/01/2020 tarihinde teknik incelemeler yapılmış olup, hazırlanacak rapor Valiliğimize sunulacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN