Zeytinlik Semtinde İncelemelerde Bulunuldu

Giresun İl Özel İdaresi ve Giresun Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Tarihi Zeytinlik Mevkii Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi, büyük bir özveriyle hazırlanarak bölgeye yeni bir soluk getirmiştir.

PAYLAŞ

Vali  Mehmet Fatih Serdengeçti, 26 Eylül Salı günü Zeytinlik Semti’nde incelemelerde bulundu.

Giresun İl Özel İdaresi ve Giresun Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Tarihi Zeytinlik Mevkii Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi, büyük bir özveriyle hazırlanarak bölgeye yeni bir soluk getirmiştir.

Proje kapsamında yapılan çalışmaları yerinde incelemek amacıyla  Vali  Mehmet Fatih Serdengeçti de Zeytinlik Semti'nde önemli bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretin ilk durağı, Giresun Müzesi oldu. Burada Vali Serdengeçti, Müze Müdürü Hulusi Güleç'ten yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı ve müzedeki tarihi eserleri yakından inceledi. Müze ziyareti sırasında tarihi ve kültürel mirasın korunması ve tanıtılması konularına vurgu yaparak, bölgenin tarihine ve kültürüne olan bu önemli katkıyı takdir etti.

Vali Serdengeçti, ziyaret ve incelemelerine restorasyon sonrası Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü sergi ve satış merkezi olarak hizmet veren eski Necatibey İlkokulu binasını ziyaret ederek devam etti.

Akabinde mülkiyeti İl Özel idaresine ait tarihi Zeytinlik Konaklarında ve yine eski Ticaret Lisesinin bulunduğu 125. Yıl Halk Kütüphanesi ile restorasyon sonrası Giresun Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet veren eski Katolik Kilisesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Vali Serdengeçti, bu önemli projenin etkilerini yerinde inceleyerek, projenin bölgeye kattığı değeri yakından gözlemlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Projenin bölge turizmi ve kültürel zenginliği açısından büyük bir katkı sağlayacağını ifade eden Vali Serdengeçti, bu tür projelerin devamının geleceğine olan inancını vurguladı.

Ziyaret ve incelemelerde Vali Yardımcısı Davut Sinanoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Erdem Kılavuz, Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Emrullah Hızarcıoğlu ve diğer yetkililer de hazır bulundu.

Vali Serdengeçti, ziyaret ve inceleme sonrası "Şehrimizin özgün dokusunu koruyoruz... Giresun'umuzun tarihi zenginliğine, kadim yapısına ve büyüleyici ihtişamına yaraşır düzenlemelerle kültürel mirasımızı gelecek nesillere daha sağlam, daha canlı aktarmayı hedefliyor; çalışmalarımızı özenle sürdürüyoruz." paylaşımında bulundu.

Zeytinlik Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi

Projenin I. Etap çalışmalarında, Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan 27 tescilli konutun restorasyonu ve proje alanındaki sokakların alt yapısının iyileştirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, onarılan tarihi yapıların Osmanlıca olan arşiv kayıtları titizlikle tercüme edilmiş ve her bir evin tarihi serüveni Türkçe ve İngilizce olarak kapılarına asılarak ziyaretçilere sunulmuştur. Bu çalışmalarla birlikte UNESCO'ya başvuruda bulunularak bölgenin uluslararası düzeyde de tanıtımı hedeflenmiştir.

Projenin II. Etap çalışmalarında ise 3 tescilli yapının dış cephe yenilenmesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Giresun Müzesi ve Karadeniz Sahil Yolu'na cephe veren 7 binanın cepheleri sıvanıp boyanarak tarihi dokunun daha da öne çıkması sağlanmıştır. Tuğla binaların sıvanıp boyanmasının yanı sıra çatı iyileştirmeleri ve pencere söveleri de yapılmıştır. Böylece II. Etap çalışmaları sonrası toplam 31 restorasyon ve 9 binanın cephe iyileştirilmesi yapılarak 1 adet de çocuk oyun parkı yapılmıştır.

Projenin III. Etap çalışmalarında da 7 evin cephe iyileştirme ve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Projede bir evde restorasyon çalışmaları devam etmekte olup şimdiye dek toplam 47 binada restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Bu büyük projenin tamamlanmasıyla birlikte, Giresun Zeytinlik Mahallesi, turistlerin ilgisini çekecek önemli bir destinasyon haline gelmiştir. Giresun Etnografya ve Arkeoloji Müzesi'nin yanı sıra Türkiye'nin tek tescilli trafo binasının içinde yer aldığı bu tarihi binalar, açılan kafe ve restoranlarla turist kafilelerinin keyifli zaman geçirebilecekleri bir mekân haline gelmiştir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN