Fındığı TMO'ya Verin Çağrısı

Karan, serbest piyasada oluşan tekelle karşı hükümet tarafından devreye sokulan TMO'ya üreticilerin halen gereken ilgiyi göstermediğini ifade etti.

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun ve Sakarya bölgesinde 37 alım merkezinde 150 kişilik bir ekiple fındık alımlarına devam ettiğini belirterek, üreticilerin TMO’ya destek olmalarını istedi.

Karan, serbest piyasada oluşan tekelle karşı hükümet tarafından devreye sokulan TMO’ya üreticilerin halen gereken ilgiyi göstermediğini ifade etti.

TMO tarafından bugüne kadar üreticilere 100 bin ton randevu verilmesine rağmen ofis tarafından 25 bin ton alım gerçekleştirildiğini kaydeden Karan, randevuların boş kaldığını vurguladı. Randevuların boş kalması üzerine TMO tarafından ileri tarihli randevuların erkene alındığını aktaran Karan, TMO’nun kapısından hiçbir üreticinin dönmediğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu tarafından defalarca ifade edildiği gibi tüm üreticilerin ürününün alındığını kaydetti.

Karan, TMO’ya fındık teslim eden üreticilerin ürün bedellerinin bir hafta içerisinde hesaplarına yatırıldığını hatırlatarak, TMO tarafından buğuna kadar fındık üreticisine 165 milyon lira ödeme yapıldığını bildirdi.

Fındıkta oluşan tekelle karşı TMO’nun can simidi olduğuna dikkat çeken Karan, “bugünlerde her ne kadar serbest piyasada fındık fiyatı biraz artmış olsa da, TMO ile serbest piyasa arasında halen 1 ila 1.25 lira fark olduğunu üreticimiz iyi idrak etmelidir. 1 lira fark bir ton fındıkta bin lira denektir. Bin lira, fındık üreticisi önemli bir rakamdır. Fındığın zahmetini en iyi biz biliriz. Bin liranın daha düne kadar ürünümüzü 8 liraya almaya çalışanların cebine gitmesini istemiyorsak TMO sahip çıkmalı ve ürünümüzü buraya teslim etmeliyiz. Hem devletimizin eli güçlensin hem de biz güçlenelim. Eğer, TMO devreye girmeseydi acaba o tekelci zihniyet şu anda fındığımızı kaç liraya alırdı? Bunu düşünmek dahi istemiyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN