Çin'li İşadamlarıyla Ekonomik İşbirliği Görüşmesi

İstiyoruz ki sizlere daha fazla fındık satalım

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları başkanlığındaki bir heyetle, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang Başkanlığında ki heyet arasında ekonomik işbirliği görüşmesi gerçekleştirildi.
 
Vali Harun Sarıfakıoğulları başkanlığındaki heyet ile Çin Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığında, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müsteşarı ile 9 Çin’li firma temsilcisinin yer aldığı heyet arasında 26 Mart Pazartesi günü Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen görüşmede, karşılıklı işbirliği ve yatırım konuları ele alındı.
 
VALİ SARIFAKIOĞULLARI “İSTİYORUZ Kİ SİZLERE DAHA FAZLA FINDIK SATALIM”
 
İki heyet arasında yapılan görüşmede konuşa Vali Sarıfakıoğulları “Sayın Büyükelçi ve beraberindeki kıymetli misafirler hepiniz hoş geldiniz. Sizleri Karadeniz’de dolayısıyla Giresun’da görmekten duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum. Giresun önemli potansiyeli olan bir il. 440 bin nüfusu var ve başlıca ağırlıklı ürünü fındıktır. Yıllık yaklaşık 100 bin ton fındık üretimi gerçekleşmekte. Bizim Çin’e yaptığımızı ihracat kalemleri içerisinde de önemli bir üründür. Fakat arzu ediyorum ki bu rakam daha üst seviyelere taşınsın. İstiyoruz ki sizlere daha fazla fındık satalım” dedi.
 
2018 YILININ ÇİN’DE TÜRKİYE YILI OLARAK İLAN EDİLDİ
 
Vali Sarıfakıoğulları, 2018 yılının Çin’de Türkiye yılı olarak ilan edildiğine vurgu yaparak “2018 yılının Çin’de Türkiye yılı olarak ilan edilmesinin mutluluğunu ve memnuniyetini de ifade etmek istiyorum. Burada turizm sektöründen arkadaşlarımız var.  Arzu ediyoruz ki turizm pastasından her iki ülkenin aldığı pay daha ilerilere taşınsın. Bu konuda ülke olarak hedefimiz en az 1 milyon Çinli misafirimizi ülkemizde ağırlamak” diyerek, amacın bu 1 milyon misafirin tercihlerinde Giresun’u en öne almak olduğunu söyledi. 
 
VALİ SARIFAKIOĞULLARI “ORDU-GİRESUN HAVALİMANININ ULAŞIM KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLADI”
 
Çin’le olan ticaret ilişkilerimizin kökeninin 1974 yılında yapılan ticaret anlaşmasına kadar dayandığını söyleyen Vali Sarıfakıoğulları “Yıllık ihracatımız 2.5 milyar Dolarken, ithalatımız 25 milyar dolardır. Arzu ediyoruz ki ihracat kalemlerimizi ve miktarını da artıralım. Dolayısıyla daha fazla işbirliği ve ortak noktalar yakalayabilelim. Bu konuda sizin de belirttiğiniz gibi turizm, hidroelektrik santralleri ve AVM ler bu konuda başı çekecektir.
 
Bu kapsamda özellikle turizm noktasında, Ordu-Giresun havalimanının ulaşım konusunda çok büyük kolaylık sağladığını ifade edebilirim. Yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon 200 bin misafirimiz bu havalimanını kullanıyor. Bunun yarısına yakını Giresun’da konaklarken, diğer yarısı da Ordu ilini kullanmakta. Yine yaklaşık 10 binin üzerinde de yabancı misafirimizi ortalama 2 gece Giresun’da misafir olmakta.
 
İki ülke arasındaki güçlü dostluk ilişkilerinin ekonomik anlamda da değer ve karşılık bulacağına inanıyorum. Bu noktada öğleden sonra Sanayi ve Ticaret Odasını da ziyaret ederek ticaret firmalarımızla görüşeceksiniz. Bu nedenle burada, gerek siz Büyükelçimizi, gerekse siz iş adamlarımızı görmekten memnuniyet duyduğumu ifade ederken, ikili ekonomik iş birliği görüşmelerinin sağlanacağına da inancım sonsuz” dedi.
 
BÜYÜKELÇİ HONGYANG “GİRESUN’DA TURİZM VE ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ SAĞLAMAYI UMDUKLARINI” SÖYLEDİ.
 
Görüşmede, Büyükelçi Hongyang, kendisi ve beraberindeki heyeti kabulünden dolayı Vali Sarıfakıoğulları’na teşekkür ederek, ziyaretlerinin amacının; Giresun’un ekonomik gelişim durumu ve turizm potansiyeli hakkında bilgi sahibi olmak, hangi alanlarda ticari işbirliği sağlanabileceği, mevcut yatırımlarının incelenmesi ve ekonomik işbirliği gibi konularda görüş alışverişinde bulunmak olduğunu ifade etti.
 
Hongyang; Çin heyetinin, Giresun Ticaret ve Sanayi Odasında işadamları ile gerçekleştireceği görüşmelerde daha ayrıntılı olarak bilgi sunabileceklerini, bundan sonra Çin ile Ülkemiz arasında daha çok işbirliği temenni ettiklerini, Giresun’da turizm ve enerji alanında işbirliği sağlamayı umduklarını, bu konuda her zaman destek olacaklarını, aynı desteği görmeyi arzu ettiklerini ve randevularına olumlu cevap verilerek kalabalık bir heyetin kabul edilmesinden dolayı ayrıca teşekkür etti.
 
KENDİ ALANINDA İSİM YAPMIŞ 9 ÇİNLİ FİRMA HEYETTE YER ALDI
 
Görüşmeye katılan; China Tianchen Engineering Corporation (TCC), ICBC Turkey Bank A.Ş. , CRRC Corporation Limited, Bank Of China, SINOSTEEL MECC, Zhejiang Orient Engineering Co.,Ltd, Xuzhou Construction Machinery Group Co., Ltd, 168 Turizm A.Ş., ve Zhejiang Dahua Technology Co.,Ltd. firmalarının temsilcileri şirketleri ve faaliyet alanları hakkında kısa bilgiler verdi.
 
Çin Sanayi ve İşadamları Derneği üyesi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firma yetkililerinden bazıları ülkemiz pazarında faaliyet gösterdiklerini, Avrupa ve ABD’li emsallerine oranla daha uygun fiyatla daha kaliteli hizmet verdiklerini, Karadeniz bölgesinin ve özellikle Giresun’un yatırım potansiyelinin yüksek olduğunu, bölgemizde enerji ve turizm alanında bazı yatırımlarının bulunduğunu, bundan sonra da bu yatırım ve iş ortaklıklarının artmasını temenni ettiklerini ve kendilerini tanıtma fırsatı vermelerinden dolayı teşekkür ederek, burada bulunmaktan duyduklarını memnuniyet ifade ettiler.
 
İki ülke heyeti arasında gerçekleştirilen ekonomik işbirliği görüşmeleri olumlu bir atmosferde geçerken, heyetler karşılıklı memnuniyetlerini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN