Çay Üreticisinin Sorunları

İYİ PARTİ GİRESUN İL BAŞKANLIĞININ 18 Haziran 2020 TİREBOLU YILGIN MEVKİİ NE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASIDIR.

PAYLAŞ

İYİ PARTİ GİRESUN İL BAŞKANLIĞININ 18 Haziran 2020 TİREBOLU YILGIN MEVKİİ NE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASIDIR.

Değerli Basın Mensupları

ÇAY ÜRETİCİSİ MUTSUZ

Ülkemiz insanının % 90'dan fazlasının tükettiği Sabah kahvaltısından, misafir ikramlarına, dinlenme anlarından, sohbet ortamlarına kadar gündelik yaşamımızın vazgeçilmez arkadaşı olan Çay Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dik, yamaç ve engebeli arazilerinde, yağmur-çamur-güneş demeden bin bir zorluklarla toplanmakta, işlenmekte ve bizlerle buluşmaktadır.

Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde 776 bin dekar alanda yaklaşık 204 bin üretici tarafından yılda ortalama 1 milyon 200 bin ton yaş çay yaprağı üretilmektedir. Ülkemiz 240 bin ton kuru çay üretimi ile dünyanın en büyük 6. Çay üreticisi durumundadır. Çay tarımı bölge ekonomisinin lokomotiflerinden biridir.

1982 yılında kamu iktisadi kuruluşu olan ÇAYKUR’un, 4 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan kararname ile devlete ait bütün hisseleri Türkiye Varlık Fonuna devredilmiştir.

“Arka arkaya 3 yıl (2014-2015-2016 yılları) kâr eden (ÇAYKUR, Türkiye Varlık Fonu'na devredildikten sonra  2018 yılında 42 milyon lira kar beklentisine karşın 657 milyon 86 bin lira net zarar açıklamıştır. 2019 yılının sadece ilk yarısında 369 milyon 447 bin lira zarar etmiştir.

Talep sıkıntısı olmayan kuru çay fiyatlarına son iki yılda en az %40 zam gelmesine rağmen bu zam oranları üreticiye yansıtılmamıştır. Yaş çay bedeli 3,270 TL açıklanmasına rağmen özel sektör 2,500 TL ile 2,900 TL arasında alım yapmakta ve çoğu zaman da vadeli ödeme yapmaktadır.

ÇAYKUR’un dönüm başına uygulanan 600KG kota uygulaması nedeni ile zor durumda kalan çiftçimiz hasadını özel sektöre daha düşük bedellerden satmak zorunda kalmaktadır. Bu duruma İYİ Parti olarak itiraz ediyor, yönetenleri uyarıyoruz. Çiftçimiz karamsar ve moralsizdir. Çiftçimiz borç yükü altındadır. Tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdilerdeki maliyet artışını artık karşılayamaz duruma gelmiştir.

Çiftçilerimiz üretimden koparılmamalıdır. Biz İYİ Parti olarak çay üreticilerimizin emeğinin, alın terinin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN