Bulancak'ta Palyatif Bakım Merkezi Açıldı

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Giresun Kamu Hastaneleri Birliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre;

Bulancak Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi Hizmete Başladı 
        İlimiz, sağlık yatırımlarında hamlelerine devam ediyor. 2014 yılında yenilenen binasıyla modern bir yapıya kavuşan Bulancak Devlet Hastanesinde Palyatif Bakım Ünitesi 03.07.2015 itibarıyla hasta ve yaşlılarımızın hizmetine sunulmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından tescillenen merkez, SGK tarafından da ödeme listesine dahil edilmiştir.
        
         Giresun İl merkezindeki Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesinde fiziksel alan yetersizliğinden dolayı, uygun ortamın bulunduğu  Bulancak Devlet Hastanesinde planlanan bu üniteden, yakın olması sebebiyle il merkezindeki hastalarımız da faydalanacaktır. Mevcut 9 yatak kapasitesiyle ve mevzuatta bulunan personelleriyle halkımızın hizmetinde olan bu merkezdeki yoğunluk izlenerek şehrimizin doğu kesimdeki ilçelerinde de gerekirse planlama yapılacaktır.
Palyatif bakım denilince akla gelen soruları şu şekilde giderebiliriz;
        
         Dünya Sağlık Örgütüne Göre Palyatif Bakım
 
“Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile artıran bir yaklaşımdır.”
 
          Tıbbi uygulamada palyatif bakım; tedavi şansını yitirmiş olan hastalıkta sıkıntı veren belirtilerin ortadan kaldırılmasıdır. Palyatif bakım giderek önem kazanan bir konudur. Yalnız onkoloji alanında değil, bir çok kronik hastalık için de tedavinin olmazsa olmaz parçasıdır. Ülkemizde de palyatif bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısı fazla olup, son yıllarda büyük şehirler başta olmak üzere az sayıda merkezde palyatif bakım hizmetleri verilmektedir.
 
 
         Uzun süre yoğun bakımda yatan hastaların evlerine gönderilmesi gerektiği durumlarda hastane hizmetlerinin devamını sağlayan, kronik hastalığı olan hastaların hastane ortamında bakılması; yaşlı, kanser hastası, psikolojik destek ihtiyacı olan ve buna benzer birçok hastanın tedavisinin ve bakımının sağlanması amacıyla palyatif bakım tedavi hizmetleri insanımıza verilen değerin, uzun ve kaliteli yaşamın ön plana alınmasıdır.
 
         Modern sağlık sistemlerinde, etkin, verimli ve sürekli hizmet sunumu hedeflenmiş olup; “hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, alın evinize götürün” anlayışı sona ermiştir.  “Sizin için yapabileceğimiz bir şey hep var” anlayışı yaygın olarak benimsenmiştir.
 
         Son yıllarda;
·        Kanser görülme sıklığındaki artış,
·        Kanser hastalarının yapılan tedavilerle yaşam süresinin uzaması,
·        İnsan ömrünün uzaması sonucu artan kronik hastalıklar,
palyatif bakım merkezlerine olan ihtiyacı ertelenemez hale getirmiştir.
 
         Farklı branşların eş zamanlı örgütlenmesini gerektiren palyatif bakım, özellikle kanser hastalarının tedavi ve bakımı ile ağrı mücadelesinde fayda sağlamaktadır. Bir diğer önemli nokta da hastaların son dönemde değil, tanı anından itibaren palyatif bakım ünitelerine yönlendirilmesi olacaktır. Kanser hastaları her evrede şikayetleri doğrultusunda destek tedaviye ihtiyaç duymaktadırlar. Bilinmelidir ki, palyatif bakım ünitelerine erken yönlendirilen hastaların yalnız yaşam kaliteleri değil, yaşam süreleri de artmaktadır.
 
         Palyatif bakımdaki başarı, farklı uzmanlık alanlarından deneyimli doktorlar, uzman hemşireler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, din görevlileri, diğer meslek grupları ve gönüllüler arasındaki işbirliğine dayanır. Bakımdaki temel amaç; hastanın kendi dileklerini de hesaba katarak, sağlık sunucuları ile birlikte yeni tedavi olasılıklarını ortaya çıkarabilmektir.
 
         En uzun yaşam süresi olan illerimizden biri olan memleketimizde, uzun yaşam süresinin kaliteli ve huzur içinde geçmesi için çabalarımız devam etmektedir. 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN