Başkan Köse Açıklamalarda Bulundu

Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, düzenlediği ilk basın toplantısında belediyenin mali tablosuyla ilgili gündeme oturacak açıklamalarda bulundu.

PAYLAŞ

Belediyenin Kale Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Köse, kendilerine rekor düzeyde bir borç yükü bırakıldığını söyleyerek, belediyenin toplam borcunun 1.714.887.000,00 TL olduğunu açıkladı.

Başkan Fuat Köse, 31 Mart’ta tarihi bir farkla göreve seçildiklerini belirterek: “Bizler ön seçim süreci dahil, adaylık sürecimizde de bile ne dediysek şu an aynı yerdeyiz. Giresun’a Giresunluya hizmet etmek için bu yola çıktık. Bu dürüstlükle bu bakışla Giresun’a hizmet etmek için kolları sıvadık, gece gündüz mesai kavramı tanımadan çalışıyoruz. Görevimiz bitene kadar enerjimiz bitmeyecek. Bizleri zor bir tablo beklediğini biliyoruz ve bu durumu tahmin ediyorduk. Karşılaştığımız mali tabloyu Giresunlu her geçen gün sabırsızlıkla bizden öğrenmek istedi. Giresun Belediyesinin yani dükkanın sahibi Giresunludur. Bize çalışmamız için yetki vermiştir. Giresunlu ne isterse onu yapmaya mecburuz. Belediyemizin ekonomik tablosunu açıklayacağız.” dedi.

Başkan Köse şöyle devam etti.

ART NİYET HİSSETTİM

“Giresunlunun ne kadar borcu var. Giresunlunun parası ne olmuş, nereye gitmiş. Giresunlu bunu bilmek istiyor. Onlar yönetimde olduğu sürece bizler meclis üyesi olarak hep sorduk. 300-400 Milyon TL, 500-600 Milyon TL falan dendi. Kurumun böyle bir ciddiyeti olmaz. Yine Giresunlunun kendi hakkını savunmak için yolladığı mecliste bunları sorduk, bu şekilde cevaplar aldık. Görevi bıraktıktan sonra görev aşkına düştüler. Görevdeyken değil, görevleri bitince yetkileri olmamasına rağmen borcu açıkladılar. Giresun Belediyesi’nin borcunu Giresun Belediye Başkanı açıklar. Ben de açıklıyorum; Giresun Belediyesinin borcu 1.714.887.000,00 TL.

Daha öncelerde olduğu gibi bir art niyet hissettim. Giresunlu ne hali varsa görsün dediler. Bu defter daha kapanmadı. Bu defteri biz kapatacağız. Bu hesabı biz vereceğiz. Kimse üzerine düşmeyen işlere karışmasın. Eleştiriyorum ama o kadar da kötü değiller. Giresun Belediyesi bundan önceki dönemde borç miktarıyla birlikte nüfusa göre irdelendiğinde Türkiye’de şampiyon oldu. Sorumsuzca bundan sonra ne olacak, belediye nasıl çalışacak, işçinin maaşı nasıl verilecek, bu evlere su nasıl yollanacak park bahçe nasıl gönderilecek çocuklar nasıl spor yapacak fakirler nasıl desteklenecek hiç düşünülmemiş. Sorumsuzca bundan sonra bu şehirde ne olacak denmemiş. Ne Allah’tan korkuları var, ne de Giresunludan.

Bu kötü zihniyetlerini uygulayacakları kurumları çekip aldık. Onlara bir iyilik yaptık. Seçim sürecinde bu ekipte hiçbir şey bulamadılar. Bizim ekibimizin bizim arkadaşlarımızın birinci sırası liyakatti. Bunlar personele maaş veremez dediler. Ben çalışan arkadaşlarımıza maaş veremeyince rahat mı edeceksiniz, keyiflenecek misiniz. Çalışan arkadaşlarım Giresunlu değil mi. Ancak hiçbir şeyin bizim için bahane olmadığını da söylemek istiyorum.”

COŞKUYLA KUTLADIK, KUTLAMALARA DEVAM EDECEĞİZ

Başkan Fuat köse, şarkılarla türkülerle çok güzel bir 23 Nisan kutladıklarını kaydederek: “İlk sınavımız oldu ama çocuklarımız bizi hiç yalnız bırakmadı. 23 Nisan’ları kutlamaya hasret kalmış Giresunlu el birliğiyle muhteşem bir organizasyon yaptı. Çok keyifli bir gün geçirdik. Dün beni binlerce çocuk kucakladı. Bunlar bizim enerjimizi yüksek tutuyor. Önümüzdeki süreçte 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız var. O da muhteşem olacak. Ayrıca Uluslararası Aksu Festivalimiz var. O da 5 yıldır manasını anlamını yitirmiş. Festivalimizi de muhteşem yapacağız. 7 ülkeden iştirak ile sanatçılarla oyun ekipleriyle güzel bir festival olacak. Giresun’un tanıtımını en güzel şekilde yapacağız. Sanatçı Haluk Levent’i getireceğiz. Harika, coşkulu bir konser olacak.

Giresunlunun el birliğiyle yapamayacağı hiçbir şey olmaz. Önce güven inşa edeceğiz. Allah bir daha göstermesin 6 Şubat depreminde nasıl Giresunlu ceketini çıkartıp tıra koyduysa şimdi de el birliğiyle bunu başaracağız.“ şeklinde konuştu.

Köse açıklamalarına şöyle devam etti:

FESLİ ZİHNİYETİ-ÇEKLER HAVADA UÇUŞUYOR

“Seçim sürecinde 6,5 milyon liraya özel bir restorandan ihale yapıp yemek aldılar.  20 günde yemeklere davet edilenler de oy kullanan kişiler. Giresunlu makarnayla yemekle oy vermiyor. Henüz mazbata almadan aşevi tırıyla meydana çektik. Belediyemizin cefakar çalışanlarıyla biz belediye meclis üyeleri el birliğiyle kumanyasını aldık. Ondan sonraki günler duyarlı hemşehrilerimiz bize iş bırakmadılar. 9 günlük iftar yemeğinde öğrenci, işçi, durumu olmayan hemşehrilerimizle organik bir masa kuruldu ki, maliyeti bile yemeğin belediyemize 0 TL oldu.

Biz Giresunluya hizmet edeceğiz. Mesai ve saat kavramımızı yok. İş yerimize gitmeyeceğiz. Umrumuzda değil. Giresun ailemden bile daha önemli. Enerjimiz çok yüksek arkadaşlar. Bu şehre ve bu ülkeye borçluyuz. Biz ne kadar özverili olursak olalım o milli mücadelede Çanakkale’de dedesinin üzerinden aldığı çulu merminin üzerine koyanların tırnağı olamayız. Vatan için kolunu ve bacağını kaybetmiş insanların bizler tırnağı olamayız.

Faydalı ne yaptılarsa teşekkür ettim. Mesela aşevi tırı için teşekkür ediyorum. Biz bu zihniyetle bakıyoruz. O partili bu partili diye bakmıyoruz. Memleketimizi kim seviyorsa baş tacıdır.

Makine parkımıza bakıyoruz, yıkık dökük çalışmayan araçlar. 40-50 tane kiralık araç çalıştırılmış. Aracın bir tanesinin yıllık kirası aracın kendisini alıyor. Dört işlem bilmeyen adam olur mu? Ya bilmiyor ya da başka bir şeyin içindeler. Kiralık araçları gönderdik, başkan yardımcılarının araçlarını aldık. Özel Kalem harcamalarını kestik. Tasarruf uygulamalarına başladık.

Belediyenin son 4 aylık elektrik faturası ödenmemiş, gelen fatura 30.900.000,00 TL. Eğer seçimi kaybedersek gelenler zor durumda kalsın ve elektrik kesilsin mantığı güdülmüş.

Pompalar çalışmayıp su kesilse yüreğinizin yağları mı eriyecek. Bu nasıl zihniyettir. Giresun Belediyesi’nin elektriğini kimsenin kesemeyeceğini de söylemek istiyorum. Kesilen çekler, açık hesap borçları muhasebede bekliyor. Paramız oldukça ödüyoruz. 184 Milyon TL’lik çek kesilmiş. Senin borcunu ödeyelim sen hem bize oy ver, gelen arkadaşlar mağdur olsun hesabı yapılmış.

Burası Giresun’un en kıymetli yeri. Bu zihniyet olsa olsa feslinin zihniyeti olur. Onların hepsine tek tek sondaj yapacağız, araştırıyoruz.

Bazı arkadaşları göreve geldiklerinde işten çıkartmışlardı. Bu arkadaşlar mahkemeye gittiler ve geri döndüler. O süre zarfında mahkeme maaşlarını almaları gerektiğini söyledi. Bu da 5 milyon bir borç kalemi olarak muhasebede duruyor.

Hizmetkar olarak görev aldık. Şeffaf yönetim anlayışıyla da Giresun Belediyesi’nin mali tablosunu bildireceğiz.”

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

“Yangından mal kaçırırcasına, seçimi kaybederiz korkusuyla seçim yatırımı için oradan buradan dünyanın alışverişi yapılmış. Esnaf ben 300 kilo et verdiydim diyor. Giresun Belediyesi 300 kilo eti ne yapacak.

Mart ayında solüsyon alınmış, toplam bedel 2 milyon 40 bin TL, ihalede miktar 60 bin kilogram yazıyor, teslim edilen ise 30 bin kilogram dolayısıyla yarısı ortada yok. Yaklaşık 1 milyon TL sadece solüsyondan zarar edilmiş.

Yine Mart ayında 32 bin adet eldiven alınmış. Toplam bedel 965 bin TL. 32 bin adet alındı gözüküyor, ancak 8 bin adeti elimizde var. Geçen sürede 4 bin tanesi işçiye verilmiş. 21 bin eldiven ortada yok.

Mezarlıklar Müdürlüğü için 1 Mart tarihinde ihale yapılmış ve 2 milyon TL bedelle bir yıl kullanılmak üzere gıda alımı gerçekleştirilmiş. Ancak bu gıdaların iki ayda tüketildiği söyleniyor.

Bizler seçimde harcadığımız tüm parayı çocuklarımızın ve ailelerimizin rızkından kestik. Seçimle ilgili harcama borçlarım devam ediyor. Bütün reklamcılardan, lokantacılardan ayrı ayrı alışveriş yapmaya çalıştık. Belediyeyi yönetirken de bu anlayışımız devam edecek.

Borç listesini belediyemizin hizmet binasına herkesin görmesi için asacağız. Binamızdaki belediye tabelamıza TC ibaresi de ekledik.”

SU İNDİRİMİNİ YAPACAĞIZ, İŞ SÖZÜ VERMEDİK

“Su indirimi vaadimizi önümüzdeki mecliste gündeme getireceğiz.

Fen İşleri, Su ve Kanal, Temizlik İşleri gibi birimlerde eskisinden daha fazla hizmet göreceksiniz.

Herkes şehrine destek olacak. Bu şehre borçlarımızı ödeyeceğiz. Gelen para ve giden para ortada. Büyükşehir belediyelerinden hibeler alacağız. Şehrini ve ülkesini sevenlerden destekler alacağız. Birkaç arkadaşımdan söz aldım, iş makinesi getireceğiz. Taşın altına kim elini koyduysa onore edeceğiz. Belediyemize yeni kaynaklar yaratarak şehrimize hizmet edeceğiz. Ben sürekli olarak tüm siyasilere Giresun için el ele verelim mesajı verdiğimi de görürsünüz.

Kimseye iş sözü vermedik. İşçi alırsak belediyede işten haksız atılanlara öncelik vermeyi düşünüyoruz.

Biz işten kimseyi çıkartmayacağız diye söz verdik. Söz verdiğimiz gibi yapıyoruz. Ancak çalışmayan, iş disiplinine uymayan personelin de arkasında durmayacağız.’’

BELEDİYE BORÇ DÖKÜMÜ

İller Bankası Kredisi Ana para - 108.000.000,00

İller Bankası Kredisi Faiz - 37.800.000,00

Özel – Kamu Bankaları Kredi Ana para - 180.550.000,00

Özel – Kamu Bankaları Kredi Faiz - 78.500.000,00

Vergi Borcu Faiz Dahil (Yapılandırılmış ve Vadesi Geçmiş Tüm Borçlar) - 56.087.000,00

Sosyal Güvenlik Kurumu Borcu Faiz Dahil (Yapılandırılmış ve Vadesi Geçmiş Tüm Borçlar) - 62.000.000,00

Aksa Elektrik Vadesi Geçmiş Toplam - 30.900.000,00

Kesilen Çekler - 184.500.000,00

Depozito Ve Teminatlar - 13.850.000,00

Diğer Emanetler - 11.000.000,00

Kamu Payları Borcu - 3.500.000,00

Geçmiş Yıllar İşten Çıkarılan Sözleşmeli Personel Alacağı - 5.000.000,00

Belediye Şirket Alacağı - 170.000.000,00

Piyasa Borcu - 75.000.000,00

Kıdem Tazminatı Karşılığı Kadrolu Personel - 55.500.000,00

Kıdem Tazminatı Karşılığı Şirket Personeli - 291.000.000,00

Belediye Şirketleri Dökümü

Vergi Borcu Faiz Dahil (Yapılandırılmış ve Vadesi Geçmiş Tüm Borçlar) - 83.500.000,00

Sosyal Güvenlik Kurumu Borcu Faiz Dahil (Yapılandırılmış ve Vadesi Geçmiş Tüm Borçlar) – 262.000.000,00

Piyasa Borcu – 6.200.000,00

 

Belediye Toplam Borç - 1.363.187.000,00

Şirketler Toplam Borç – 351.700.000,00

Şirketler Dahil Toplam - Borç 1.714.887.000,00

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN