Yeni Sezonda Fındık Fiyatı Açıklaması

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yeni sezon öncesi tekelci firma tarafından serbest piyasada 10 liranın altında bir fiyat oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, bu duruma asla ve asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizdi.
Karan yaptığı açıklamada yeni fındık sezonu, fiyat noktasında algı oluşturularak, üreticinin alın terini düşük fiyata kapatabilmek için düğmeye basıldığını ifade etti. 
Fındık tarımı yapılan illerde 2018 yılı tahmini fındık rekoltesinin tespiti için çalışmaların sürdüğünü belirten Karan, ilk tespitlere göre bu yıl rekoltenin geçen yıla oranla düşük olduğunun gözlemlediğini, bunu bilen tekelci zihniyetinde şimdiden harekete geçtiğini kaydetti. Tekelci firmanın yeni mahsul fındık alım fiyatını 9, 9.5 lira olarak belirlendiği ve fındık manavlarına bu konuda talimat verildiği yönünde duyumlar aldıklarını ileri süren Karan, dalın uçundaki ürüne şimdiden fiyat biçerek hesap yapanların, hesabının tutmayacağını, üreticinin de bir hesabı olduğunu vurguladı. 
“TMO YENİ SEZON ÖNCESİ ELİNİ ÇABUK TUTMALI”
Nurittin Karan, fındıkta oluşan tekele karşı, üreticinin tek tutar dalının devlet olduğunu belirterek, “tekelci firma piyasayı manipüle ederek, piyasada bir fiyat oluşturmadan, Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alım kampanyası ve fındık taban fiyatını bir an önce belirleyerek kamuoyu ile paylaşmalıdır. 1 Temmuz itibariyle TMO elindeki eski fındıkları 13.25 liradan satışa sunacağını göz önünde bulunduracak olursak, yeni sezonda alım fiyatı bu rakamın altında olmamalıdır. 13.25 liranın üzerinde açıklanacak olan bir fiyat hem üreticinin yüzünü güldürecek hem de, tekelcilerin oyununu bozacaktır. Kazanan fındık üreticisi ve Türkiye olacaktır. Ayrıca TMO’nun fındık alım kampanyasına bu sezon FİSKOBİRLİK’te dahil edilmelidir. Fındık sektöründe bir denge unsuru olan FİSKOBİRLİK’in alım kampanyasına dahil edilmesi ve bir yerinde olması TMO’nun gücüne güç katacaktır” dedi.
FINDIK ÜRETİCİSİ YENİ HÜKÜMET SİSTEMİNDEN UMUTLU
Karan açıklamasında, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ülke adına hayırlı olmasını da dileyerek, fındık üreticisi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulacak olan yeni hükümet sisteminden umutlu olduklarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük oranda destek veren fındık üreticisinin bu karşılığını göreceğini ifade etti. 
Karan, 27. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Giresun’u temsil edecek olan AK Parti Milletvekili Cemal Öztürk, Kadir Aydın, Sabri Öztürk ve CHP Milletvekili Necati Tığlı’yı ise tebrik ederek, başarılar diledi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN