Vali Ünlü, Şah Yolunu Tekrar Eski Ününe Kavuşturmak İstiyoruz

Vali Enver Ünlü, Giresun'da Dereli-Alucra-Yağlıdere ve Espiye ilçe sınırları içerisinde, yeni bir turizm destinasyon oluşturmak amacı ile yeni projeleri faaliyete geçirmek üzere bir incelemelerde bulundu.

PAYLAŞ

Vali Enver Ünlü, Giresun’da; Dereli-Alucra-Yağlıdere ve Espiye ilçe sınırları içerisinde, yeni bir turizm destinasyon oluşturmak amacı ile yeni projeleri faaliyete geçirmek üzere bir incelemelerde bulundu.

Vali Enver Ünlü’nün bölgede yaptığı incelemelere; İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Muhammet Sevinç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, GİRTAB Müdürü Erdem Kılavuz, DOKA Giresun İl Koordinatörü Murat Aladağ ve Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazanfer İltar da katıldı.

Vali Ünlü, Kuzalan Şelalesi ve Mavi Göl lokasyonunu, Kümbet Yaylası üzerinden Akpınar Köyü Kırkharman (Akpınar) Kilisesi ile Yağlıdere ile Alucra sınırlarında yer alan Çıkrıkkapı ve Dünyanın en uzun ikinci duvarı olan Hacı Abdullah Halife Duvarı, oradan da Alucra İlçesi Çakrak Köyünde bulunan ve kalıntıları günümüze kadar gelen kiliseleri ve devamında Gölyanı Obası, Hacı Abdullah Halife Külliyesi, Çağlayan Osmanlı Köyü ve son olarak tarihi Zefre Limanına bağlayacak yeni turizm destinasyonu güzergahında incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İlk olarak Yağlıdere İlçesi, Akpınar Köyü'nde bulunan Kırkharman ya da Akpınar Kilisesi olarak anılan,  Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 03.07.2003 tarih ve 4739 sayılı kararı ile tescillenen ve günümüze kadar en sağlam biçimde ayakta kalmayı başaran kilisede incelemelerde bulunan Vali Ünlü’ye yetkililer tarafından, kilisenin üç nefli bazilikal planda yapıldığı, tavanı üç bölüme ayrılmış, yığma taşlarla beşik tonoz şeklinde örüldüğü ve üst örtüsünü sağlamlaştırmak için yarım daire planlı kemerlerin yer aldığı bilgisi verildi. Verilen bilgide; Yapının üst bölümünü taşıması için dört adet ion tarzı sütün başlıklarıyla bezenmiş payelerin yer aldığı ve kilisede kazı çalışmaları sonuçlandırılarak, çok değerli bulgulara ulaşıldığı bilgisi aktarıldı.

Vali Ünlü ve beraberindekiler ardından aynı bölgede bulunan, Yağlıdere ve Alucra ilçelerindeki yaylaları kapsayan ve 1610 yılında inşa edildiği belirtilen Hacı Abdullah Halife Duvarı ile Çıkrıkkapı Yaylasında incelemelerde bulundu. Duvarla ilgili verilen bilgide; Bir çember şeklinde yaklaşık 1 metre yükseklikte, 6,5 kilometre uzunluğundaki duvarın, Çıkrıkkapı Yaylası'na geçişi sağlayan 2 metre genişliğinde bir de kapısı bulunduğu, yerli ve yabancı turistlerin yaz aylarında yoğun bir şekilde buraları ziyaret ettiği belirtildi.

Son olarak Alucra ilçesi Çakrak Köyü, Çarşı içi Mevkiinde bulunan ve  Taşınmaz Kültür Varlığı olarak koruma altına alınan “Kargir Kilise Binası ve Mezarlık” alanında da incelemelerde bulunan Vali Ünlü, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Verilen bilgide, Kilisenin restore edilmesi için Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2017 yılında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına bir proje sunulduğu, kabul gören projenin; Giresun Valiliği, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından finanse edildiği ve projenin yaklaşık maliyeti toplamda 1 Milyon 580 TL olduğu ifade edildi. 

VALİ ÜNLÜ : “BU İŞİNİ ESAS ZORLU KISMI PROJE VE İZİNLER KISMI İDİ”

Vali Ünlü, burada yaptığı açıklamada; “Değerli arkadaşlar şimdi bu Çakrak kilisemizin tam da köprümüz ile birleştiği kısmındayız biliyorsunuz Burası 3 ilçemizin Dereli, Yağlıdere ve Alucra'dan gelen yolların birleştiği Şah yolu dediğimiz bir güzergahtayız. Bu güzergahta seyahat eden vatandaşlarımızın ve turistlerimizin oldukça ilgi gösterdiği bir destinasyon burası. Biz burayı geçen hafta itibariyle Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza arz ettik. Çakrak Kilisesi'nin Restorasyonu ile ilgili biliyorsunuz geçtiğimiz yıllarda hazırlanan bir proje vardı. Bu projeye Özel İdaremizden ve GİRTAB’ dan eş finansman desteği sağlayarak DOKA’ya sunmuştuk. DOKA tarafından çalışmalar başladı. Bu işini esas zorlu kısmı proje ve izinler kısmı idi o bölümlerini hallettik ve kazıya başladık. Az önce içerde sizlerle birlikte gördük. Gerçekten güzel bir kazı yapılmış, ellerine sağlık proje koordinatörü Gazenfer İltar hocamın ve değerli ekibinin. Burada onları tebrik ediyorum, güzel bir kazı yapmışlar. Çok da ekonomik bir maliyetle bu kazıyı bitirdik. Tabii burada esas işimiz, içerden çıkan malzemeleri orijinal yerlerine hazırlanan rölöve restorasyon projeleri kapsamında restorasyonu yapılarak bir an önce kilisemizin ayağa kaldırılmasıdır.

ŞAH YOLUNU TEKRAR ESKİ ÜNÜNE KAVUŞTURMAK İSTİYORUZ

Bu kilise ve aşağıdaki tarihi Kemer köprü ile birlikte Şah yolunu tekrar eski ününe kavuşturmak istiyoruz. Buranın devamında da az önce birlikte ziyaret ettiğimiz Kırkharman bölgesi var. Orada da daha iyi korunmuş bir kilise var. Kırkharman bölgesi ile birlikte yine birlikte ziyaret ettiğimiz Hacı Abdullah Duvarı ile birlikte inşallah bu bölgedeki tarihi doğal ve kültürel zenginliklerimizi gün ışığına çıkararak, vatandaşlarımıza ve bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler ile paylaşmak istiyoruz. Yağlıdere istikametinden gelen bu güzergahı Dereli istikametine, Kuzalan Şelalesi, Mavigöl ve geçen sene bir kısmının tamamladığımız Göksu Travertenlerine doğru bu Şah yolu projesi ile birleştirmek istiyoruz. Biliyorsunuz Şebinkarahisar ilçemizde Licese Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve buna benzer tarihi kültürel değerlerimiz var. İnşallah Şebinkarahisar'a kadar da bu destinasyonu uzatıp bir ayağı Yağlıdere bir ayağı Şebinkarahisar ve bir ayağı da Aksu Vadisi'nde Dereli istikametinden Giresun'a kadar olmak üzere bu bölgedeki bütün tarihi ve kültürel varlıklarımızı gün ışığına çıkarıp tekrar doğa ve tarih severlerin, turizm hareketliliğine katılan değerli turistlerimizin ve vatandaşlarımızın beğenisine sunmak istiyoruz.

BÖLGEDE EV PANSİYONCULUĞU BAŞLATMAMIZ LAZIM

Gerçekten bu bölge doğası ile de çok farklı bir bölge. Obalar var, çok güzel obalarda konaklamak için mütevazı yapılmış evler var. Yine burada köy muhtarlığının başlatmış olduğu yarım kalan bir otelimiz var. Bunu da bölgenin doğal yapısıyla uyumlu hale getirmemiz lazım. Bunu bizim bölgedeki sivil mimariyi de tekrar eski Karadeniz mimarisi ile buluşturup, bölgede ev pansiyonculuğu başlatmamız lazım. Hem yerli hem yabancı turistlerin de bölgeye, Karadeniz Bölgesi'ne göstermiş olduğu yoğun ilgi bizim bölgemize de yansıması lazım. Son yıllarda ciddi manada görüyoruz ama ciddi bir konaklama problemimiz var. Yani bunun şehir merkezinde 5 yıldızlı otelleri çözebilirsiniz ama genelde kültür ve doğa turizminin olduğu doğaseverler, turistler bu tür oteller yerine köylerde, obalarda otantik tarihi özelliklerini korumuş, o bölgenin sivil mimari örneklerini tercih ederler ve buralarda konaklamak isterler.

TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ KORUMAMIZ LAZIM

Bugün gezdiğimiz tarihi zenginliklerimiz İnşallah bölgenin kalkınmasına gelişmesine çok büyük bir değer katacak ve bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın da refahının artmasına büyük anlamda vesile olacak diye düşünüyorum.  Bölgemizin bu bakir kalmış doğal, kültürel tarihi zenginliklerini korumamız lazım, gün ışığına çıkartmamız lazım.  Eko turizm dediğimiz, yeni gelişen bölgemizde de gelişen turizm sektöründe hak ettiği payı alması gerektiğini düşünüyorum. Bölgemizdeki tarihi, kültürel, doğal zenginlikleri, şelalelerimiz ve bu tarihi yapılarımıza, kültürel değerlerimize sahip çıkarsak inanın bunlar ileride turizmde çok önemli pay almamızı sağlayacak, bölgeyi hareketlendirecek, bölgeyi canlandırılacak.  Biz de bu değerleri korumanın, gün ışığına çıkarmanın, Değerli basınımız ile kamuoyuyla paylaşmanın mücadelesi içerisindeyiz. Bu konuda da bütün Giresun kamuoyu bilinçlidir. Tarihi değerlerine, kültürel değerlerine, doğal güzelliklerine sahip çıkmasını bilir. Lütfen hep beraber, el birliği ile bu doğal güzelliklerimize, tarihi ve kültürel zenginliklerimize sahip çıkalım. Bunları gelecek nesillerimize inşallah el birliği ile aktaralım” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN