''TMO Depolarındaki Fındık Değere Bindi''

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticisinin tek savunucusunun ziraat odaları olduğunu belirterek, sezon öncesi üreticinin ürününü 9-10 liraya almanın hesabını yapanların bugün ellerindeki mal ile Toprak Mahsulleri Ofisi'nin depolarındaki fındığın derdine düştüğünü kaydetti.

PAYLAŞ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticisinin tek savunucusunun ziraat odaları olduğunu belirterek, sezon öncesi üreticinin ürününü 9-10 liraya almanın hesabını yapanların bugün ellerindeki mal ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depolarındaki fındığın derdine düştüğünü kaydetti.  Karan, son günlerde bası kesimler tarafından fındık fiyatının serbest piyasada 20 liraya yükselmesi ile övünen ve fındık için TMO’nun kapısını çalanların açıklamalarını yakinen takip ettiklerini ifade ederek, fındık fiyatının 20 liranın üzerine çıkmasıyla övünenlere, 20 liradan kaç üretici, kaç kilogram fındık sattı? sezon başı “rekolte fazla, TMO fındık taban fiyatını yüksek açıkladı” diyenlere ise ne değişti de TMO’nun kapısını aşındırmaya başladınız? diye sordu. Serbest piyasada işlem gören 20 lira fındık fiyatının üretici ile uzaktan yakından bir alakasının bulunmadığını vurgulayan Karan, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sezon öncesi fındık taban fiyatını 17 lira açıklamasına rağmen, ürünün pazara en fazla indiği Eylül ve Ekim aylarında serbest piyasada fındık fiyatı 14-15 lira bandında işlem gördü. TMO’nun alım kotasından kaynaklı üreticiler ürünün bir kısmını bu rakamlardan satmak zorunda kaldı. Üreticinin elinde ürün azalınca ve pazara fındık arzı kesilince fındık fiyatı Kasım ayında sonra TMO’nun taban fiyatını geçtiği ve 20 liraya kadar yükseldi. Fındık fiyatı 20 liraya yükseldikten sonra kaç üretici bu fiyattan ürün sattı? 2019 yılı rekoltesinin yaklaşık 90 bin tonunu TMO alırken, geriye kalan büyük bölümü ise ortalama 15 liradan satıldı. 20 liradan fındık satıp da cebine para koyan üreticinin sayısı iki elin parmağını geçmez. Üreticinin elinde ürün kalmadıktan sonra 20 lira olan fındık fiyatı ancak, 15-16 liradan aldığı fındığı deposunda bekletenlerin işine yarar, üreticinin işine yaramaz. Sonuç itibariyle serbest piyasada 20 lira olan fındık fiyatından kazanan üretici değil, tüccar olmuştur. Kaldı ki, sezon başında 14-15 lira olan fındık fiyatının şu anda serbest piyasada 20 lira olması fındık fiyatının istikrarı açısından da tehlikeli bir yaklaşımdır. Bugün elindeki malın derdine düşenler, yeni sezon öncesi fındık fiyatını aşağıya çekmenin derdine düşecektir. O zaman ürecinin dostu ve düşmanı bir kez daha ortaya çıkacaktır” dedi.

Türk fındığının alternatifsiz olduğunun artık bazı kesimler tarafından da kabul edildiğini aktaran Karan şöyle konuştu;

“Sezon başı rekolte yüksek diye yaygara koparanlar, stoklarında ürün kalmayınca, TMO elindeki fındığı piyasaya sunsun ve ihracatın önünü açsın diye çağrıda bulunmaya başladı. TMO’nun kilogramını 16.50 ila 17 liradan satın aldığı 2019 yılı ürünü şimdi değere bindi. Öncelikle bu fırsatçılara TMO’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla fındık üreticisinin korunması adına alım yaptığını hatırlatmak isteriz. Şimdi TMO, devletin kasasından kilogramını 17 liradan satın aldığı fındığı size kilogramı 15 lirada mı satacak. TMO depolarındaki fındığı bir şekilde tabiki de değerlendirecektir. Ama sizin istediğiniz gibi piyasaya sunup da, her kuruşunda bu milletin hakkı olan milli serveti heba edip, üreticinin kalbine hançer vurmayacaktır. TMO, elindeki fındığı piyasaya sunsun sunmasın demiyoruz ama piyasa koşullarında sunsun. Aldığı fiyatın altında bir fiyattan satışa sunması demek, fındık üreticisine ve milli servete ihanet etmek demektir.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN