Sıfır Atık Projesi Toplantısı

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan  himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen “Sıfır Atık Projesi” bilgilendirme ve değerlendirme  Sayın Vali  Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında yapıldı.
 
Nurettin Canikli Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda 27 Kasım Salı günü saat 14:00’de gerçekleştirilen toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Sarıfakıoğulları, israfı önlemek, kaynakları daha verimli kullanmak, atık miktarını azaltmak ve atıkları geri kazanmak, yarınlara temiz bir dünya bırakmak amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Hanımefendi himayelerinde “Sıfır Atık Projesi” başlatıldığını söyledi.
 
Projeyle ilgili ilimizde yapılan çalışmalara değinen Vali Sarıfakıoğulları, katı atıkların ayrı ayrı istiflenmesine ilişkin Valiliğimizce bütçeler oluşturulduğunu söyleyerek “Toparlanan katı atıklar, Valiliğimizde fazla göz önünde olmayan, uygun bir alanda istifleniyor, sonra da bunları toplayan şirkete teslim ediyoruz. Tabi burada önemli olan ve amaçlanan kamu kaynaklarını daha verimli olarak kullanmak. Çok fazla kâğıt tüketiyoruz ve israf ediyoruz. Bunların israf olmaması adına belli bir yerde istifleyerek daha sonra ilgili yerlere gönderiyoruz. Anayasamıza göre her vatandaş temiz bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bu konuyla ilgili de Çevre Kanunu’nda bizlere belli sorumluluklar düşmektedir. Burada biz öncü olacağız ve kamu kurumlarına öncülük yapacağız. Çevre Kanunu, her vatandaşa bu konuda bazı yükümlülükler getirmekte. Biz bu konuda da öncü olacağız. Vatandaşlarımız da hissettikleri sorumlulukla ilçelerinde söz konusu atıkların ayrı ayrı değerlendirilmesinde bizlere yardımcı olacaklar. Yine belediyelerimiz marifetiyle, bütün evlerden de aynı usulle katı atıkların toplanması noktasında eğitim çalışmaları yapacağız. Böylelikle bu güne kadar % 40 ını ayıklayabildiğimiz katı atıkların şimdi % 70-80 inini ayıklayabiliyoruz diyebileceğiz. Bu dediğimiz şey söz konusu olduğunda, bu ayıklama seleksiyonu yapıldığı takdirde biz bu atıklardan para kazanır hale de geleceğiz.  Bu da ekonomimize katkı sağlayacak. Buradan elde edeceğimiz gelirleri; öksüz ve yetimlere, eğitim gören kız çocuklarına, üniversiteye giden çocuklara aktarmak suretiyle burada bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu, hem sağlıklı bir çevre adına çok önemli bir konu, hem de kamu kaynaklarının israf edilmemesi, verimli kullanılması adına da çok önemlidir. Sizlerden de bu noktada en üst düzeyde gayret bekliyoruz ve bunu da aylık olarak raporlamanızı istiyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarının bu raporları düzenli olarak Valiliğimize, göndermesini bekliyoruz. Bunun dışında özel işletmelerin yaptığı iş ve işlemleri arkadaşlarımız bizzat yerinde giderek denetleyecekler. Bu çerçevede kurallara uyulup uyulmadığının takipçisi olacaklar. Bu konuda sizlerden de yine en üst düzeyde hassasiyet beklediğimi ifade ediyorum” diye konuştu.
 
Vali Sarıfakıoğulları’nın konuşmasının ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Sıfır Atık Projesi ile ilgili bir sunum yapıldı. Giresun Belediyesi’nin bu hususlarla ilgili gerçekleştirdiği belediye uygulamaları ile Giresun ve Tirebolu Belediyelerinin “Onaylı Atık Yönetim Planı” kapsamında sözleşme yaptıkları Atık Toplama Ayırma Tesisi Firması’nın ilimizdeki uygulamaları hakkında katılımcılara bilgilendirmede yapıldı.
 
Toplantıda ilimizde yapılan çalışmalarla ilgili yapılan bilgilendirmede; Giresun Merkez İlçe, Bulancak, Tirebolu, Espiye ve Piraziz Belediyelerinde geri dönüştürülebilir atıkların ayrı toplama çalışmaları yürütüldüğü, ancak diğer ilçe ve belde belediyelerimizde ise atıkların ayrı toplanması konusunda herhangi bir çalışmanın mevcut olmadığı, Sıfır Atık Sisteminin kurulabilmesi için öncelikli olarak mutlaka belediyelerin atık toplama sistemlerini kurmaları gerektiği, mevzuat gereği belediyelerin 31 Aralık 2018 tarihine kadar 1, Sınıf atık getirme merkezlerini kurmaları gerektiği, atık üreticisi kurum/kuruluş ve işletmelerin ise en az geri dönüştürülebilir ve geri dönüşmeyen atıklara ayrıştıran ikili toplama sistemi kurmaları ve belediyelerin bu atıkları kurdukları toplama sistemi ile teslim almaları gerektiği belirtildi.
 
“Sıfır Atık Projesi” eylem planında ilimizin 2022 yılı sonuna kadar projeyi tamamlaması gereken iller arasında yer aldığına dikkat çekilerek, Katı atık toplama verileri ile ilgili bilgilendirmenin de yapıldığı toplantıda, İlimiz merkez ilçede her ay ortalama olarak; Valilik binasında 600 kg kağıt, 200 kg plastik, 30 kg cam, 20 kg metal atık, sağlık kuruluşlarından 5 bin 500 ile 6 bin kg arası kağıt, 500 kg plastik, 60 kg cam, 20 metal atık toplandığı bilgisi verilirken, Belediyenin atıkları toplattığı firmanın bilgilerine göre her ay ortalama 80 ton ile 140 ton arasında atık toplandığı, aylık miktarların mevsimine göre değiştiği, yaz döneminde bu miktarın 140 ton/ay seviyesine kadar yükselmekte olduğu bilgisi verildi.
 
 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN