'Ordu ve Giresun İçin Ayrı Bir Kalkınma Ajansı Kurulmalı'

PAYLAŞ

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, Ordu’nun sorunlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ileterek, taleplerini dile getirdi.
 
OTSO Başkanı Servet Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı, 365 Oda/Borsa Başkanı ile 61 Sektör Meclisi Başkanına yönelik Webinar Sistemi üzerinden düzenlenen toplantıda Ordu’nun Sanayi ve Teknoloji alanında eksikliklerini ve bu alandaki taleplerini aktardı.
Toplantıda söz alan ve ilk olarak Ordu iline yapılacak organize sanayi bölgesi için kamulaştırmaların bir an önce tamamlanmasını talep eden Şahin; “İlimiz son yıllarda özel sektör yatırımları noktasında rağbet gören illerin başında gelmektedir. Bunun doğal sonucu olarak ilimizde faaliyette bulunan Ordu OSB ve Fatsa OSB’de doluluk oranı %100’e ulaşmıştır. Yaklaşık 9-10 bin kişiye istihdam sağlayan bu iki OSB’ye ilave olarak, yeni yatırımcılardan gelen talebi karşılamak, yeni üretim ve istihdam alanları oluşturmak amacıyla Ordu 2. OSB, Fatsa OSB ilave alanı ve Ünye OSB olmak üzere toplam 3 yeni OSB’nin kuruluş işlemleri tamamlanmıştır. Ünye OSB’de kamulaştırma işlemleri tamamlanmış olup, altyapı çalışmaları devam etmektedir. Diğer 2 OSB’de ise kamulaştırma işlemleri devam etmektedir. Bu 2 OSB’nin de hizmete girmesiyle ilimiz sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısı yaklaşık 25 bine ulaşacaktır. Ordu 2.OSB yaklaşık 900.000 m2 alan üzerine kurulmuş olup, ortasından Melet Irmağı geçmektedir. Ordu 2.OSB’nin faaliyete geçebilmesi için öncelikle uzlaşma sağlanan ve tapusu OSB Tüzel Kişiliği adına tescil edilmiş, ancak ödenek yetersizliğinden bedelleri ödenemeyen parseller ile kalan parseller için kamulaştırma bedeli olarak 7.500.000.- TL.  kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca Karaağaç ile Güzelyurt-Eymür Mahallelerini ikiye bölen Melet Irmağının OSB sınırında bulunan kısmının DSİ tarafından tahkimat ve U kesitlerinin yapılması için gerekli işlemlerin hızlandırılması ve bir an önce ihale edilesi gerekmektedir ”dedi.
Sosyo-Ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre oluşturulan teşvik sisteminde 5.bölgede yer alan ilçeler için yeniden bir düzenlenme yapılması gerektiğini vurgulayan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Ordu İlimizin teşvik sistemindeki bölgesi  5. bölgedir. İlçeler açısından bakıldığında da  ‘İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması’ raporuna istinaden, Ordu’da bulunan herhangi bir ilçe 6. bölge kapsamında olmadığı için ‘Alt Bölge Desteğinden Yararlanabilecek İlçeler’ içerisinde Ordu İlinden hiçbir ilçe bulunmamaktadır. Ordu ilinin 5. bölge kapsamında olan ilçeleri, sosyal ve ekonomik olarak diğer ilçelere nazaran oldukça geri kalmış olmalarına rağmen bu yeni düzenlemeden faydalanamamış ve dezavantajlı durumlarında herhangi bir iyileşme olmamıştır. Bu bağlamda özellikle özel sektör yatırımı çekmekte zorlanan Ordu İlinin 5. bölge ilçelerinin diğer ilçelere nazaran daha cazip hale gelebilmesi adına teşvik sisteminde bu hususların da dikkate alınarak düzenlemeye gidilmesi talebimizdir.”
Ordu ve Giresun ilinin DOKA’dan ayrılarak farklı bir kalkınma ajansı kurulması gerektiğini de aktaran Şahin; “Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan altı ilde faaliyet göstermektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren 26 Kalkınma Ajansı içinde 6 ilde faaliyet gösteren tek ajanstır. Bölgenin coğrafi büyüklüğü ve farklı özellikte illeri kapsaması nedeniyle DOKA’nın yürüttüğü faaliyetler bölge illerinde yeterince etkin olamamaktadır. Bu nedenle coğrafi, ekonomik ve sosyal açıdan birbirine çok benzeyen Ordu ve Giresun illerinin DOKA’dan ayrılması ve sadece Ordu ve Giresun’a hizmet veren farklı bir Kalkınma Ajansı kurulması geçmiş dönemlerde de gündeme gelen iki ilin ortak talebi olarak ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca “Rekabetçi Sektörler Programı” çerçevesinde desteklenerek kurulan Balmer A.Ş.’nin uygun görülecek bir otoriteye devredilmesi gerektiğini belirten Şahin; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ çerçevesinde desteklenen, Ordu Valiliği’nin yetkili temsilcisi olduğu, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen ve Odamızın da ortağı olduğu 10 milyon EURO bütçeli ‘Arım Balım Peteğim’ projesi kapsamında kurulan BALMER A.Ş. ne yazık ki şu anda vergi ve SGK borçlarını ödeyemeyen, kuruluş amaçlarını gerçekleştiremeyen bir enstitü durumundadır. Şirketin kamuya olan borçlarından dolayı Odamız da olumsuz etkilenmiştir. Yeni projeler üretemediğimiz gibi devam etmekte olan projelerimizin  % 75’lik Bakanlık payını da alamadık. Şirketin durumunun bu şekilde olması 10 milyon Euro’nun geri ödenme yükümlülüğünü doğuracağı kaçınılmaz sonuçtur. Balmer A.Ş.’nin atıl kalmaması, kuruluş amaçlarını gerçekleştirebilmesi ve faaliyetlerine devam edebilmesi için Tarım Bakanlığına, Büyükşehir Belediyesine veya uygun görülecek bir otoriteye devrinin sağlanması konusunda desteklerinizi bekler saygılar sunarım” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
OTSO Başkanı Servet Şahin’in sorularına yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmasında; “Yaptığımız projelerin bir kısmında sürdürebilirlik problemi yaşanmaktadır. Bu ise proje yapılırken işletme sermayesinin dikkate alınmamasından kaynaklanmaktadır. Biz bakanlık olarak bu sıkıntıları ortadan kaldırarak, bunları ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Şu anda kalkınma ajansları, bakanlığımıza bağlı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bunlarla ilgili bir plan dâhilinde ne yapılabiliriz bunun çalışmasını yapacağız. Projenin sürdürebilir olmamasının önemi burada ortaya çıkıyor. Örneğin proje kapsamında Samsun’da bir metal laboratuvarı kurulmuş, 10 milyon Euro’yu almışız Avrupa Birliği’nden ancak makinaların paketi bile açılmamış, nasıl işletecek kimse işletmeyi bilmiyor. Orada bu projeyi TSE’ye devrettik, şu anda yavaş yavaş çalışmaya başladı. Biz rekabetçi sektörler programının hepsini değerlendireceğiz. Eğer Balmer’in böyle bir yere devir hususu varsa, bunu da gündeme alırız. Teşvik konusunda da illeri kendi içerisinde değerlendirmiyoruz. Hepsini rakamlara göre değerlendiriyoruz. OSB kamulaştırma işi de uzun bir konu ona bakalım bu dönemde çözüm bulabilir miyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN