Modern Mezbaha Projelerinde Sona Yaklaşıldı

PAYLAŞ

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Dereli, Görele, Tirebolu ve Yağlıdere Belediye Başkanlıkları için hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına (DOKAP) sunulan "Evcil Tırnaklı Hayvan Eti Üreten Modern Kesimhane (Mezbaha) Yapım Projeleri"nin onaylanması neticesinde ilgili belediyeler tarafından inşa edilen modern kesimhanelerde sona yaklaşılmıştır. Konuyla ilgili olarak İl Müdürü  Dr. Muhammet Angın şu bilgileri vermiştir:

"Dereli, Görele ve Tirebolu Belediye Başkanlıkları için 2016 yılında her bir belediye ye 1 milyon 500 bin lira ve Yağlıdere Belediye Başkanlığı adına da 2017 yılında 825 bin lira olmak üzere toplamda 5 milyon 325 bin lira (%80'İ DOKAP hibesi, %20'si belediye eşfinansmanı) bütçe bedeliyle İl Müdürlüğümüz tarafından projelendirilen kesimhanelerin faaliyete başlamasıyla birlikte yöre halkının hijyenik şartlarda veteriner hekim kontrolünde üretilmiş sağlıklı ve kaliteli kırmızı ete ulaşması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra kontrolsüz kırmızı et tüketimiyle hayvanlardan insanlara bulaşabilen olası şarbon, tüberküloz ve diğer zoonotik karakterli hastalıkların da önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Öte yandan modern mezbaha ve hayvan pazarları bölgesel hayvancılığın ve ticaretin gelişmesine de katkı sağlamaktadır.

İlimizde halen 5 onaylı kesimhane (mezbaha) faaliyet göstermekte olup; Dereli, Görele, Tirebolu ve Yağlıdere belediye kesimhanelerinin de onay alarak faaliyete geçmesiyle birlikte ilimizdeki modern kesimhane sayısı 9'a yükselecektir. Nüfusu az olan ilçelerimiz ise kendilerine en yakın kesimhaneden hizmet alabilmekte ve tesislerin kapasite kullanımı da artmaktadır. Böylece Giresun ilimiz bu projenin sonuçlanmasıyla birlikte modern mezbaha altyapısına kavuşan İller arasında yerini almıştır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından 2020 yılında Giresun Belediye Başkanlığı için hazırlanan kesimhane yapım projesi de DOKAP tarafından 4 milyon 100 bin lira bütçeyle onaylanmış ve  yatırım programına alınmıştır. 

Çiflikten Sofraya Gıda Güvenliği prensibi doğrultusunda hareket eden İl Müdürlüğümüz, gıda denetimlerinin yanı sıra belediyeler ve diğer paydaş kurumlarla teknik işbirliği içerisinde halk sağlığını korumaya yönelik modern gıda üretim tesislerinin de faaliyete geçirilmesi için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir." 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN