Karan: Türk Fındığında Tekelleşme Var

Ziraat Odası Başkanı Karan yaptığı açıklamada, her sezon fındıkta yeni senaryolar yazılarak, yeni oyunlar oynadığını ifade etti. Karan, fındıkta bu sezon oynan tiyatronun geçmiş yıllarda oynan oyunları gölgede bıraktığını belirtti. 

PAYLAŞ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “biz Türk fındığında tekelleşme var. Tekelci zihniyet ne üretici, ne tüccar, nede sanayici bırakacak. Türk fındığını üretimden ticaretine kendi tekeline alacak derken bize karşı çıkıp, bizi eleştirenler şimdi ne acıdır ki, tekelci firma karşısında çırpınmaya başladı. İstemeyerek ne kadar doğru çıktığımız anlaşıldı ama işten geçiyor. ‘Üreticisinden ihracatçısına kadar aynı gemideyiz’ söylemleriyle tekele dur demek için artık çok geç. Dün üretici ve onların temsilcileri olan ziraat odalarını yok sayanlar önce Türk fındık üreticisine sahip çıkacak ve koruyacak. Köşeye sıkışınca aynı gemideyiz demekle şirin gözüküp, paçanızı kurtarmak için üreticiyi kullanamazsınız. Fındık üreticisi hiçbir zaman sizinle aynı gemide olmadı. Çünkü o gemiye üreticiyi hiçbir zaman almadınız. O gemilerde üreticinin alın teriyle keyif çatınız” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Karan yaptığı açıklamada, her sezon fındıkta yeni senaryolar yazılarak, yeni oyunlar oynadığını ifade etti. Karan, fındıkta bu sezon oynan tiyatronun geçmiş yıllarda oynan oyunları gölgede bıraktığını belirtti. 
Karan şunları kaydetti;
“Türk fındığı tek ama bu sezon 3 ayrı fiyattan işlem görüyor. Adeta devletin açıkladığı taban fiyat göz ardı ediliyor. Tekelci firma tarafından yok sayılıyor. Kendi 48+1 lira fiyat açıklarken serbest piyasa üzerinde baskı kurarak fındık fiyatını 46 lira bandına kilitlemiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 54 lira fındık taban fiyatı ile serbest piyasa arasında şu anda 8 lira bir fark var. Geçtiğimiz yıllarda da serbest piyasa her zaman Toprak Mahsulleri Ofisi’nin altında olmuştur ama bu kadar fark hiçbir zaman olmamıştır. Çünkü eskiden Türk sanayi ve ihracatçısı tekelci firma kadar insafız değildi. Gelinen noktada tekelci firma Türk fındık piyasasının neredeyse tamamını ele geçirmiş durumda ve piyasayı istediği gibi yönetiyor. Şu anda fındık serbest piyasası diken üstünde, tekelci firma ne derse o oluyor. Tekelci firma aynı zamanda Türk fındık üretici ile devletini de karşı karşıya getiriyor. Fındık üretici ‘devlet 54 lira fiyat açıklıyor ama serbest piyasada fındık 45-46 lirayı geçmiyor. Bu nasıl bir iş? devletimiz bunu yapanlara neden hesap sormuyor. Neden dur demiyor’ diye sorar hale geldi. Artık devletse devlet, siyasetse siyaset kim dur diyecekse Türk fındığının geleceği ve üretici adına bu tekelci zihniyete dur demeli. Yoksa bu işin sonu çok karanlık.” 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN