Karan'dan TMO Ve Fındık Açıklaması

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kriterlerini değiştirmediği sürece fındık fiyatının serbest piyasada ofisinin belirlediği fiyatın üstüne çıkmayacağını kaydetti. Karan, TMO’nun açıkladığı fiyatın ‘taban’ değil ‘tavan’ fiyat olarak algılandığını belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ben fındığı alacağım diyor ama açıkladığı fiyat serbest piyasada ‘tavan’ fiyat olarak algılanıyor. Bu zamana kadar TMO’yu defalarca uyarmamıza rağmen alım kriterlerini değiştirmedi. Herkesim de eşit fındık olacak diye bir kaide yok sahil kolu var, yüksek rakım kolu var işte bu kriterleri değiştirmediği için TMO Kasım değil Aralık sonuna kadar alsa bile çok tonajlı fındık alamayacak” dedi.

Karan, TMO’nun ödemelerinde bir aksama yaşandığını aktararak,  “fındığını satıp bir ay içerisinde parasını almayan üreticiler olduğunu duyuyoruz. Giresun merkez ilçede lisanslı depo olduğu için etkilenmedi fakat lisanslı deponun dışında kalan alım noktalarında ürün bedellerinin ödenmediğini görüyoruz” diye konuştu.

Pazardaki rakamın Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Giresun kalite için uyguladığı 17 liralık alım fiyatına yaklaştığını ifade eden Karan şöyle konuştu;

“Geçtiğimiz aylarda düşüş yaşanan fiyat yeniden toparlandı ve yükselişe geçti. Bugün pazarda fındık 16,50 liradan işlem görüyor.” diye konuştu. Karan, yaptıkları hesaplara göre 2019 rekoltesinin yüzde 60’ının el değiştirdiğini, çiftçinin elinde yüzde 40’lık fındık kaldığını kaydederek, “Çiftçimize, bundan sonraki süreçte kafasındaki fiyat oluştuğu zaman fındığını satmasını öneriyoruz. İlerleyen süreçte ne olacağını bilemiyoruz. Üreticimiz fındığının değerini daha iyi bilir.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN