Karan'dan 2020 Yılı Fındık Taban Fiyatı Öncesi Açıklama

PAYLAŞ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devlet tarafından regülasyon göreviyle görevlendirildiğini hatırlatarak, TMO’nun geçtiğimiz sezon piyasayı dengeleme görevini yerine getiremediğini kaydetti.

Karan, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenen 2020 yılı fındık taban fiyatı öncesi TMO ile ilgili çarpıcı değerlendirmede bulundu.

Piyasada TMO’nun birileri adına fındık manavcılığı yapıyor algısı oluşmaya başladığını ifade eden Karan, TMO yönetimi tarafından sezona kısa bir süre kala kilogramı 24 liradan satışa sunulan 20 bin ton kabuklu fındık satışının tamamen yerli sanayiciyi batırma operasyonuna dönüştüğünü savundu.

Karan, TMO’nun fındıkla ilgili asli görevinden uzaklaştığına dikkat çekerek, “sezon öncesi satışı yapılan 20 bin ton kabuklu fındıklar şu anda sanayicinin deposunda duruyor. TMO bu hamlesiyle piyasayı dengeleme görevini yerine getirememiştir. Bu satışın ardından serbest piyasada 26-27 liraya kadar çıkan fındık fiyatı 19 liraya kadar düşmüştür.  TMO’nun yeni sezon öncesi piyasaya fındık satmaması gerekirdi. TMO ayrıca almış olduğu ürünle ilgili sanki birileri adına fındık manavcılığı yapıyor algısı yaratmaktadır. Fındığı alırken üreticinin sırtından teri geçireceksin, en iyi kriterdeki fındıkları alacaksın daha sonra sezon öncesi elindeki fındığı piyasaya vereceksin, TMO’nun görevi para kazanmak değil, TMO’nun görevi üretici korumak, piyasayı regüle etmektir. TMO’nun şu anki mantığıyla bu iş olmaz” dedi.

Yeni sezon öncesi üreticileri tatmin edecek olan fındık fiyatının bir an evvel açıklanması gerektiğinin altını çizen Karan, açıklanacak olan taban fiyatın tüm sektör tarafından desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN