Kar Yağışının Fındığa Etkisi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 250 rakımım üzerindeki fındık bahçelerinde zirai don yaşandığını bildirdi. Karan, 10 gündür Giresun'da ve bölgede etkili olan soğuk hava ve kar yağışının 2022 yılı fındık ürününe zarar verdiğini belirterek, 'beklentimiz bu zararı en hafif şekilde atlatmak' açıklamasında bulundu.

PAYLAŞ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 250 rakımım üzerindeki fındık bahçelerinde zirai don yaşandığını bildirdi. Karan, 10 gündür Giresun’da ve bölgede etkili olan soğuk hava ve kar yağışının 2022 yılı fındık ürününe zarar verdiğini belirterek, “beklentimiz bu zararı en hafif şekilde atlatmak” açıklamasında bulundu.

Karan, özellikle geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günü iki gün etkili olan kar yağışının ardından sahil koldan yüksek kola kadar fındık bahçelerinin tamamen kar altında kaldığını hatırlatarak, karın içinde uzun süre kalan ve tomurcuk sürecinde olan fındığın buz kestiğini ifade etti. 250 rakımın üzerinde gece hava sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesiyle birlikte kar içerisinde bulunan fındıkların zirai don hasarına maruz kaldığının gözlemlenmeye başlanıldığını aktaran Karan, “fındık bahçelerinde yapmış olduğumuz incelemelerde fındık yaprakları ve fındık meyvesinin yandığı, zirai dona maruz kaldığını net olarak görmekteyiz. Mart ayında etkili olan kar yağışının 2022 yılı mahsulü fındığa ne boyutta zarar verdiğini ve rekolteye nasıl yansıyacağını önümüzdeki günlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Giresun Fındık Araştırma Müdürlüğü ve TARSİM görevlilerinin yapacağı inceleme sonucu oraya çıkacaktır. Ama bugünden Mart ayı yine yapacağını yaptı, etkili olan kar yağışı fındığı vurdu. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun. İnşallah zirai donun etkisi üretim miktarımıza çok fazla yansımaz ve bundan sonraki süreçte ürünümüzün başına başka bir felaket gelmez” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN