Fındık ve Giresun'un Sorunlarına Dair Açıklamalar

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Giresun Ziraat Odası başkanlığı görevine seçildiği günden bugüne kadar, Türk fındığı ve üreticisinin en güçlü sesi olan Nurettin Karan, önemli bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak şehrin öncelikli ve aciliyet içeren sorunlarına dikkat çekti.
Karan, “üreticisi, esnafı, memuru, bürokratı, siyasetçisi hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Bizlerde sivil toplum kuruluşları olarak sorumluluğumuzun bilincinde, şehrin sorunlarını dile getirerek, bir an önce çözüme kavuşturula bilmesi için elimizden gelen katkıyı sağlamalıyız” dedi. 
Genel de fındık ve FİSKOBİRLİK, merkez özelinde ise şehiriçi girişi sorunu ile güney çevre yolu projesine dikkat çeken Karan, başta iktidar temsilcileri olmak üzere, siyasetçilerin bu konu başkalıklarına acilen el atmasını gerektiğini belirtti.
24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde Giresun halkının kararını vererek, AK Parti’den 3, CHP’den 1 milletvekilini meclise gönderdiği hatırlatan Karan, yeni dönemde Giresun’un hizmet ve yeni yatırımlar beklediğini ifade etti.
“ŞEHİR İÇİ GİRİŞİ ACİLEN BİR DÜZE SOKULMALIDIR”
Karadeniz sahil yolu yapıldıktan sonra tek şehiriçi girişi bulunan ilin Giresun olduğunu vurgulayan Karan, “bilindiği gibi Giresun şehir merkezine tek giriş, Bulancak durağı olarak tabir edilen nokta. Bu giriş yapıldığı günden beri trafik yoğunluğunu kaldırmamakta ve zaman zaman burada kazalar meydana gelmektedir. Geçmiş yıllarda burada meydana gelen kazalarda bazı vatandaşlarımız hayatını kaybederken, çok sayıda vatandaşımız yaralandı. Kazaların maddi boyutu ise oldukça yüksek. Gelinen noktada artık bu şehir içi girişi ihtiyaca cevap vermiyor. Yaz mevsiminde artan trafiği de göz önünde bulunduracak olursak her gür tehlike saçıyor. Biz mimar, mühendis veya şehir plancısı değiliz, ama görülen şudur, bu kavşak acilen düzenlenmeli, sorun nasıl çözülecekse çözülmelidir. Ayrıca şehir içi girişinden Mal Pazarına kadar olan ve şehir içi trafiğinin önemli yükünü çeken yol genişletilerek, trafik akışına rahat bir nefes sağlanmalıdır” dedi.
GÜNEY ÇEVRE YOLU PROJESİ
Karan, yapım ihalesi aşamasında bulunan Giresun güney çevre yolu projesine dikkat çekerek, yolun Giresun’a önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Karadeniz sahil yolu Giresun geçişine büyük alternatif olacak olan güney çevre yolu projesini, herkes kadar önemsediklerini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Karan, “ulaşım medeniyettir. Ulaşamadığın yer senin değildir. Giresun’un öncelikleri arasında yer alan güney çevre yolu projesi yapım ihalesi bir an önce yapılarak çalışmalara başlanılmalıdır. Bölgemizde şuanda güney çevre yolu geçişi bulunmayan tek il maalesef Giresun. Giresun halkı adına iktidar milletvekilleri ve yetkililerine sesleniyoruz; Giresun’un bu hizmetten geri kalmaya daha zamanı kalmamıştır. Yeni dönemde bu projenin yatırıma dönüşmesini sizden bekliyor ve istiyoruz” diye konuştu.
FINDIK 
Karan açıklamasında birinci önceliği olan fındık konusu da değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye en fazla desteği veren fındık üreticisinin, tekelciler karşısında ezdirilmesini istedi. Yeni fındık sezonu öncesi, üreticinin alın terini ucuza kapatmak için harekete geçildiğini savunan Karan, “son iki yıldır devlet adına müdahil alım yapan Toprak Mahsulleri Ofisi, sektörde 
üretici lehine olmaya devam etmelidir. Şunun şurasında yeni hasat dönemine bir ay gibi düre kaldı. TMO bir an önce 2018 yılı fındık alım kampanyası ve taban fiyatını açıklamalıdır. Üretici bahçeye girmeden açıklanacak olan fiyat, tekelcilerin oyunu bozacak, serbest piyasanın onların istediği gibi şekillenmeyecektir. TMO’nun şuandaki fındık satış fiyatı olan 13.25 lirayı göz önünde bulunduracak olursak, bu fiyatın üzerinde bir alım fiyatı beklediğimizi de etkili ve yetkili kişilere iletmek isteriz” diye konuştu.
FİSKOBİRLİK
Karan açıklamasının sonunda, FİSKOBİRLİK’in daha fazla yatırım ve istihdam sağlayabilmesi için, birliğe ait taşınmazların üzerinde bulunan imar şerhlerinin kaldırması gerektiğini belirtti. 
FİSKOBİRLİK’in fındık sektöründe önemli bir aktör olduğunu aktaran Karan şöyle konuştu;
“Özerklik sürecinin ardından kapısına kilit vurulacak noktaya gelen FİSKOBİRLİK gelinen noktada ayakta durmayı başardı ve şu anda üreterek, kazanca geçen bir kurum haline geldi. Son birkaç yıldır kendi öz sermayesiyle peşin paraya aldığını ürünü işleyerek satan FİSKOBİRLİK ürettiği mamullerle yurt içinde ve yurt dışında aranan ve dünya devi markalarla yarışır hale gelmiştir. Bu nedenledir ki, artık FİSKOBİRLİK üretim konusunda kabuğuna sığmamakta. Giresun 2. Sanayi Bölgesi’ne inşa edilecek olan yeni modern fındık işleme ve mamul üretim tesisi ilimiz ekonomisi ve iş istihdamına büyük katkı sağlayacaktır. Ancak, FİSKOBİRLİK yönetimi ve idarecileri özveri ile çalışırken, gereken destek sağlanarak, önlerine çıkan engeller kaldırılmalıdır. Bize göre şuanda FİSKOBİRLİK’in önündeki en büyük engel taşınmazlarını kullanarak, paraya çevirememesidir. Bir an önce FKB taşınmazlarının üzerindeki imar şerhleri kaldırılmalıdır. Bu konunda belediye başkanlarını ve milletvekillerini göreve çağırıyoruz. FİSKOBİRLİK, fındık üreticisinin öz ve öz kendi malıdır. Kimsenin şahsi malı değildir. Yönetici ve idareciler gelir geçer. FKB’ye sağlanacak her kolaylık, üreticiye ve Giresunluya sağlanmış olacaktır. Eğer amacımız üzüm yemekse herkes taşın altına elini koymalıdır.”
Karan, değindiği konuların bir anca hayat geçirebilmesi için, Giresun Ziraat Odası olarak her zaman gerekli desteği vermeye hazır olduklarını ise sözlerine ekledi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN