Fındık Üreticisine ''Kahverengi Kokarca'' Uyarısı

PAYLAŞ

Fındık Yeşil Kokarcası hasada kadar meyvelerde, daha sonra da yapraklar üzerinde beslenmelerini sürdürürler. Ergin ve nimfler fındık meyvelerinde emgi yaparak zararlı olur. Meyveler iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur. Ergin ve larvalar, olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde beslenerek dış satım yönünden önemli olan "lekeli iç" zararı oluştururlar. Karamuk ve şekilsiz iç biçiminde zarar gören meyveler dökülmekle birlikte, lekeli içler dökülmezler. Zararlı böylece ürün kaybına (karamuk ve şekilsiz iç) ve ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyen emgili iç (şekilsiz ve lekeli iç) oluşumuna neden olurlar.

Bölgemizde son yıllarda görülmeye başlayan, fındık için önemli bir tehdit oluşturan Kahverengi Kokarca tarımsal üretimde 300'e yakın bitki türünde (Fındık, elma, armut, kivi, biber domates v.s) zarar yapan polifag ve daha istilacı bir tür olup, mücadele yapılmadığında fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi %50 oranında düşüreceği tahmin edilmektedir. Tek seferde 28 yumurta bırakan zararlı sezon boyunca 3 bin yumurta üretebilmektedir. Zararlı fındık yeşil kokarcasına benzer biçimde zarar meydana getirmektedir.

Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek doğadaki kışlamış erginlere karşı Mayıs ortası Haziran başı, nimf ve yeni nesil erginlere karşı Temmuz başı Ağustos başında ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3 x 3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 ocaktan 1 veya daha fazla ergin Kokarca bulunan bahçelerde Kokarcaya karşı etkili ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri  ( 25 g/l Deltamethrin-EC ve 100 g/l Bifenthrin EC ) tercih edilmelidir.

İlaçlama yüzey ve yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yapılmalıdır.

İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Mücadelede tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için  İl/İlçe  Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN