Fındık Üreticisi Gübre Fiyatlarından Şikayetçi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, gübre fiyatlarındaki fahiş fiyata Tarım ve Orman Bakanlığı'nın müdahale etmesini istedi.

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Fındık üreticisi fahiş gübre fiyatlarından şikayetçi. Son bir yılda gübre fiyatlarına yüzde 70’lere varan zam üreticileri bahçelerine gübre atamaz hale getirdi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, gübre fiyatlarındaki fahiş fiyata Tarım ve Orman Bakanlığı’nın müdahale etmesini istedi. Geçen yıl 40-45 lira olan yazlık gübre fiyatının şuanda 65-70 lira olduğunu belirten Karan, bu fiyatlardan üreticilerin bahçelerine gübre atmasının mümkün olmadığını ifade etti. Karan, gübre fiyatlarının dolar kuru üzerinden alınıp, satıldığını da dikkat çekerek, enflasyonla topyekün mücadele verildiği bir dönemde halen gübrenin toptan dolar kuru üzerinden satılmasına bir mana vermediklerini vurguladı.

Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Gübretaş’ın gübre üretimini durduğunu aktaran Karan, “ülkemizde tarımsal alanda üretim artsın, dışa bağımlı olmayalım” dediğimiz bir noktada girdi maliyetleri üreticinin belini büküyor. Bölgemiz özelinde fındıkta verim ve kalite için gübre ve zirai mücadele olmazsa olmazdır. Üreticiler bugünlerde fındık bahçelerine atması gereken yazlık gübreyi yüksek fiyatından dolayı atamaz hale geldi. Şu anda piyasada 65 liranın altında gübre yok. Nakliyesi ile birlikte bu rakam çuval başına 70 lirayı geçmekte. Üreticilerin bu fiyatlardan bahçelerine gübre atması mümkün değil. Acilen Tarım ve Orman Bakanlığı bu duruma müdahale etmelidir. Fındıkta yüksek girdi maliyetleriyle ne üretimi artıra biliriz ne de kaliteyi artıra biliriz. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifi iştiraki olan Gübretaş’ın üretimi durdurması gübre de karaborsacılığı doğurmaktadır. Şu anda gübre bayileri Türk lirası ile mal alamamak. Türkiye’de maalesef gübre toptan dolar kurundan alınıp, satılmakta. Bayiler Türk liralarını dolar çevirip öyle mal temin etmektetir. Enflasyonla topyekün mücadele verildiği bir dönemde gübre fiyatının dolara endeksli satışına da dur denilmelidir. Fındık üreticileri olarak başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli olmak üzere yetkililere buradan sesleniyoruz; bir an önce gübre fiyatlarına müdahale edilmeli ve Gübretaş üretime geçmelidir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN