Fındık Kardeşliğine Çağrı

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ürettiği ürünle Türkiye'ye yıllık ortalama 2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındık üreticisine yönelik düşmanlığın sürdüğünü savundu. Karan, fındıkta kardeşlik protokolünün imzalandığı bugünlerde, bu düşmanlığa son verilmesini isteyerek, 'hem biz kazanalım, hem de siz kazanın' dedi.

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ürettiği ürünle Türkiye’ye yıllık ortalama 2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındık üreticisine yönelik düşmanlığın sürdüğünü savundu. Karan, fındıkta kardeşlik protokolünün imzalandığı bugünlerde, bu düşmanlığa son verilmesini isteyerek, “hem biz kazanalım, hem de siz kazanın” dedi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “üretim var, ihracat var ama fındık fiyat serbest piyasada yeterli değil. Bu kadar üretici düşmanlığı olmaz. Artık fındıkta kardeş olduk. Bizde kardeşlik, beraber kalkınma, birbirimizi aldatmama, birbirimize sahip çıkma, birimiz açken, diğerimizin tok yatmamasını demektir. Sizde artık bu kardeşliğin daha da pekişerek artması için gereğini yerine getirerek, Türk fındık üreticisinin emeğini yok pahasına almak yerine, gerçek değerinden alın” açıklamasında bulundu. Fındık bahçelerine tabela dikmekle, üreticiye şapka, yağmurluk dağıtmakla kardeşlik olmadığının altını çizen Karan, “kardeşlik gösteriş ve göz boyamayla değil, samimiyet ve kardeşinin hakkını gasp etmemekle olur” ifadelerini kullandı. Karan, 2017-2018 fındık sezonun ilk 2 ayını da değerlendirerek, bu yıl 600 bin ton var veya yok olan rekoltenin erken biteceğini kaydetti. İlk 2 aydan rekoltenin yaklaşıl 3’te 1’nin alınıp-satıldığını belirten Karan, “Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından şuana kadar 60 bin ton alım gerçekleştirildi. Serbest piyasada işlem gören fındık miktarı ise borsa verilerine göre Ağustos ayında yaklaşık 47 bin ton. En fazla fındık arzının yaşandığı Eylül ayı rakamları açıklanmamakla birlikte ortalama 70-80 bin ton olsa, 200 bin ton fındık eder. Yani sezonun ilk 2-2.5 ayında rekoltenin 3’te 1’i alınıp satılmış durumda. Geride daha 7-8 ay gibi bir süre var. 400 bin ton fındık, Türkiye’ye yetecek mi? Zaten bunun 90 bin tonu şuanda TMO tarafından alıma hazır, üretici randevu gününü bekliyor. TMO’nun yılbaşına kadar 150 bin ton fındık alması bekleniyor. Serbest piyasayı hesap etmiyoruz. Bu sezon bu işten karlı devlet adına alım yapan TMO çıkacaktır. Şuanda 10.50 liradan alım yapan TMO, üreticinin elinde ürün kalmayınca aldığı fındığı satışa çıkarırsa kaç liradan satar, hesabını varın siz yapın” dedi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN