Ferrero Değerli Tarım'dan İlkbaharda Zirai Uygulama Önerileri

PAYLAŞ

Ferrero Değerli Tarım ekibi, fındık çiftçilerine doğanın uyandığı bahar aylarında yapılması gereken zirai uygulamaları hatırlatarak, “İlkbahar fındık tarımı için önemli ve riskli bir mevsimdir. Bu mevsimde atılacak adımlar ve yapılacak zirai uygulamalar hasadı yüzde yüz etkiler. Hasadın kaderi çiftçinin elindedir. Bu dönemde yapılacak gübreleme, zirai don tedbirleri ve zararlılarla mücadele büyük önem taşır” diyor.
Ferrero Değerli Tarım Teknik Uzmanı ve Ziraat Mühendisi Gürkan Kadıoğlu, bu dönemde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Zirai Don
İlkbahar sezonu başlarken, çiftçilerin yapması gereken ilk şey meteorolojik verileri takip ederek, zirai don erken uyarılarına dikkat etmektir. Çünkü ilkbaharda yaşanan zirai donlar, fındık bitkisinin verimini düşürebilecek en tehlikeli çevresel faktörlerden biridir.
Zirai donun olumsuz etkilerine engel olmak için fındık çiftçilerinin uygulayabileceği birkaç pratik yöntem vardır. Bunlardan ilki, bahçenin hakim noktalarında daha önceden hazırlanan sap-saman, lastik gibi bol duman veren maddeleri yakmak, diğeriyse hafif, kullanımı kolay dumanlama yapan cihazlardan yararlanmaktır.
Gübreleme
Fındık bahçelerinden kaliteli ve verimli ürünler elde etmek için ilkbahar mevsiminde yapılması gereken bir diğer uygulama da gübrelemedir. İlkbaharda gübreleme yapılırken toprak analizi sonuçlarına göre hareket etmek gerekir. İlkbahar mevsiminde Azot, Fosfor ve Potasyum ağırlıklı, Bor, Çinko ve Magnezyum içeren kompoze gübreler kullanılabilir. Kompoze gübreler, mart ayından başlayarak, bitki kök faaliyetlerinin yüksek olduğu Nisan ayına kadar toprağa verilmiş olmalıdır. Özellikle Bor, Çinko ve Magnezyuma, tomurcukların patladığı, döllenmenin ve yaprakların gelişmekte olduğu dönemde daha fazla ihtiyaç duyulur. Bu nedenle, bu elementlerin kompoze gübreler ile birlikte toprağa verilmesi daha doğrudur.
İlkbahar mevsiminde unutulmaması gereken işlemlerden biri de azotlu gübre uygulamasıdır. Bu dönemde yapılacak olan azotlu gübreleme kalsiyum nitrat formunda olabilmektedir. Kalsiyum genelde fındık arazilerinde eksikliği sıkça görülen önemli bir besin elementidir. Bu gerek topraktan gerekse yapraktan yapılacak uygulamalarla giderilebilir. Kalsiyum Nitrat 2 besinli ve suda çok çabuk çözünen, bitkilere yarayışlı olan ve bitkiler tarafından hızlı alınan bir gübredir. Kalsiyum Nitrat uygulanmadan önce yapraktan mutlaka Bor, Çinko gibi kalsiyumun alımını hızlandıracak iz elementlerin verilmiş olması gerekir.  İşlem, her zaman olduğu gibi toprak analiz sonuçları temel alınarak yapılır. Kullanılacak Kalsiyum Nitratın, çapalama yöntemlerinin herhangi biri ile toprağa karıştırılarak verilmesi gerekir. Gübre, düz ve eğimin az olduğu bahçelerde taç iz düşümüne, eğimin fazla olduğu bahçelerde ise ocağın alt kısmına, hilal şeklinde uygulanmalıdır.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN