Başkan Eroğlu Fındık Fiyatı Havada Kaldı

PAYLAŞ

İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, 54 lira olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatının Toprak Mahsulleri Ofisine rağmen uygulanmadığını belirterek, yılda 100 bin ton fındığın üretildiği Giresun’da fındık fiyatının 46 liraya sabitlendiğini söyledi.


Fındığın stratejik bir ürün olduğunu ama buna rağmen devletin bir fındık politikasının olmadığını söyleyen İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, “Bu sene piyasaya terkedildi tabii ki piyasada bir oyuncu var her politikayı ve fiyatı o bir oyuncu tayin ediyor. Fındık fiyat istikrarı sağlayacak olan TMO’ya rağmen, Giresun’da 4 çeşit fındık fiyatı oldu. Tarım kredilerde 50 randıman brüt 50 TL açıklandı. Esas belirleyici Ferrero 48 TL fiyatı ilan etti piyasa da buna uygun olarak 46 liralık fiyatı uygun buldu. TMO alımlarında sıkıntı olduğu için piyasayı regüle edemedi. Sayın Cumhurbaşkanının açıkladığı fiyat havada kaldı piyasa 46 TL’de stabil oldu” dedi.


TMO’DAN AÇIKLAMAYA BEKLİYORUZ
Toprak Mahsulleri Ofisinin fındığın başkenti Giresun’da 6 alım noktası tespit ettiğini ifade eden Eroğlu, “Eskiden sekiz alım noktası vardı şimdi altıya indirildi. Randevu alım süresi 1 aya uzadı. Fındık borsasındaki depolar dolu olduğu için, TMO dışardan depo tutularak alım yapmaktadır. Fındık borsasındaki depoların iki tanesinde TMO’nun fındığı olup diğerlerini de fabrikalar kiralayınca TMO dışarda bir depo kiralamış orada alım yapmaktadır. Laboratuvar ortamında alım olmadığı için de randıman doğru hesaplanamamakta, hatta garantiye almak için de 1 randıman düşük alındığı söylenmektedir. Bu yüzden de TMO’nun öncelikli olarak 50 randıman stokları sonra da 51 randıman stokları erken bitmekte olduğu söylenmektedir. Hatta büyük kooperatifler 50 randıman fındıkları satın aldığı konusunda piyasada söylenti vardır. Bu konuda TMO dan da bir açıklama bekliyoruz.” diye konuştu.


FINDIKTA KOTA UYGULAMASI YANLIŞ
TMO’nun illerdeki kota uygulamasının yanlış olduğunun altını çizen Eroğlu, ”Ordu’da dönüme 140 kilo kota uygulanırken Giresun’da dönüme 100 kilo kota uygulaması yapmaktadır. Kotadan 50 kilo fazla gelse almamakta vatandaş mağdur olmaktadır. Kota uygulaması eşit olmalı +-yüzde 10 tolerans uygulanmalıdır. TMO web sayfalarında da güncel bilgiler yok halen alım yeri fındık borsası olarak gösterilmektedir. Halbuki fındık borsasında alım yoktur çünkü depolar doludur. Burada laboratuvar da olduğu için randıman kaybı da olmamaktadır. Lisanslı depoların ilçelerimizde de yapılarak borsaya bağlanması uygun olacaktır.” ifadelerini kullandı.

  
YENİ LİSANSLI DEPOLAR YAPILMALI
Giresun’un fındık üretimi 100 bin ton olduğunu aktaran Başkan Eroğlu, “Halbuki lisanslı depolar 16 bin ton kapasitelidir. İlçelere 80 bin tonluk daha lisanslı depo yapılmalıdır. Bunun için tüm kamu kurumları da bir araya gelip, gerekirse özel idare ve belediye öncülüğünde bu depoların mutlaka yapılması lazımdır ve fındık borsa aracılığıyla alınıp satılarak piyasaya yeni oyuncular çıkması sağlanmalıdır. Fındık için mutlaka makinalı tarıma geçecek şekilde arazi toplulaştırması ve bahçe yenilemesi planları yapılıp uzun vadede uygulanmalıdır. Bahçeler yaşlanmış ve işçilik ağırlıklı çalışılmakta dolayısıyla aile işletmesi şeklinde devam edilmektedir. Bahçelerin birleştirilerek şirketleşme teşvik edilmeli ve bahçesini yenilemek isteyenler için de kredi ve fındık verime geçecek süre kadar da ürün üretilmiş gibi teşvik verilmelidir.” dedi.


TMO’nun fındık alımlarında titiz davrandığını ve şartları taşımayan fındığı almadığını belirten Başkan Eroğlu bunun sıkıntılara neden olduğunu söyleyerek açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
“Canlı haşere ihtiva etmeyen ürünler satın alınacağı gibi 1 kiloluk analiz numunesinde yüzde 3 ve altında fındık zararlısı tahribatı içeren ürünlerde satın alınacak. İç fındık rutubet oranı yüzde 6,50 ve altı olan kabuklu fındıklar satın alınacak. Yabancı madde oranı yüzde 0,5 ve altı olan kabuklu fındıklar satın alınacak. Sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri olan fındıklar satın alınacak. Buruşuk iç fındık oranı yüzde 10 ve altı olan kabuklu fındıklar satın alınacak. Çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3 ve altı olan kabuklu fındıklar satın alınacak. Zuruflu tane oranı yüzde 3 ve altı olan kabuklu fındıklar satın alınacak. Çatlak ve kırık fındıklar ile kabuğundan çıkmış̧ iç fındıkların toplamı yüzde 5 ve altı olan kabuklu fındıklar satın alınacak.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN