30 Ağustos Zafer Bayramı Giresun'da Coşkuyla Kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramının 99. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Giresun'da coşkuyla kutlandı.

PAYLAŞ

30 Ağustos Zafer Bayramının 99. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Giresun’da coşkuyla kutlandı.

Giresun Valisi Enver Ünlü, 30 Ağustos Pazartesi günü, Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferinin 99.Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen "30 Ağustos Zafer Bayramı" kutlama programına katıldı. 

Giresun Valiliği Hükümet Konağı Atatürk Anıtı önünde saat 10.00 da Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören programı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti.

Yoğun bir katılımın olduğu Valilik önündeki program; Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajının okunması, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar, şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterisi ile devam ettikten sonra tören geçidi ile sona erdi.

Ardından saat 10.30’da Giresun Merkez Çıtlakkale Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Valilik Hizmet Binası bahçesinde Giresun Valisi Enver Ünlü tebrikleri kabul etti. Tebriklerin kabulü ve ikramlardan sonra Vali Ünlü, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Vali Ünlü, yaptığı konuşmada “Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde şanlı ordumuzun ve Aziz Milletimizin canları pahasına bizlere armağan ettikleri, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi Zaferi’nin 99. yılını idrak etmenin onurunu yaşıyoruz.

Tarihimizde Ağustos ayı zaferler ayı olarak ayrı bir yere sahiptir. 1071 Malazgirt, 1473 Otlukbeli, 1514 Çaldıran, 1521 Belgrad, 1526 Mohaç, 1571 Kıbrıs, 1921 Sakarya ve 1922 Dumlupınar ve daha nice zaferleri hep Ağustos ayında kazandık. Dile kolay bundan 100 sene önce, 1921 Ağustos’unun sonlarında Polatlı’dan Haymana’ya uzanan hat boyunca 22 gündüz 22 gece devam eden Sakarya Meydan Muharebesi’nde şanlı bir savunma mücadelesi vermiş; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz.’ emriyle düşmanı püskürtmüştük.

Burada bir parantez açarak 42. ve 47. Gönüllü Alaylarımızdan bahsetmek istiyorum. Giresun olarak gurur duymalıyız, o çetin harp meydanına varmak için, çok arzuladığı şehadete ermek için ayaklarında çarıklarla 3 ay yürüyen kahramanları bağrından çıkaran kadim bir vilayetiz. Bu yolcuğun hikayesi de İstiklal Şairimizin veciz dizelerinde gizlidir; ‘Cehennem olsa gelen, göğsümüzde söndürürüz. Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz.’ O dönem bölgenin Komutanı Fahrettin Altay Paşa, Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya telgraf çeker, Haymana Mangal Dağından 'Cephe düşüyor, geri çekilmek zorundayız.' der. Mustafa Kemal Paşa da 'Çekilmeyin, gönüllü alay geliyor, orada mücadele edecek.' diye cevap verir. 42. Gönüllü Giresun Alayı Komutanı Hüseyin Avni Alparslan başkanlığında, 47. Gönüllü Giresun Alayı da Osman Ağa başkanlığında bölgeye gelir. Cansiperane mücadele verilir.

Vatan’ın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanır ama düşmana geçit verilmez! Şairin de dediği gibi; ‘Ne var bu dünyada sana yakışan, Alnında bir zafer sabahı kadar; Sen Mehmetçik, söyle büyük kahraman! Sana zafer kadar yakışan ne var?’

Biz zaferleri er meydanında yüreğiyle kazanmakla maruf bir Milletiz. Sakarya’dan bir yıl sonra, 26 Ağustos 1922’de bu sefer taarruz eden taraf bizdik. 30 Ağustos 1922’deki Dumlupınar’daki Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde zafere yürüdük. Bu zafer, her safhası eşsiz kahramanlık destanlarıyla dolu unutulmayacak bir askeri başarı olmanın yanında Milletimizin sarsılmaz azminin ve sahip olduğu üstün iradenin, vatan sevgisinin, kahramanlığın, güçlü birlik ve beraberliğin de sembolüdür.

Tarihi nice zaferlerle dolu Milletimiz; Malazgirt’teki ruhuyla, Çanakkale’deki çelik iradesiyle, Dumlupınar’daki hürriyet sevdasıyla, 15 Temmuz’daki direnişiyle her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek güce ve cesarete sahip olduğunu tüm dünyaya defalarca ispat etmiştir. İşte bu mukaddesat her geçen gün gelişen ve büyüyen Cumhuriyetimizin de en büyük güvencesidir. Bugün bizlere düşen de milli bilincimizi daima diri tutarak ecdadın bıraktığı bu kutlu emaneti; tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan anlayışı ile yüceltmeye devam etmektir. Sınırlarımızın içinde ve dışında, Mavi Vatan’ımızda yürüttüğümüz mücadelemiz; zaten bu duruşumuzdan asla taviz vermediğimizin ve vermeyeceğimizin en net göstergesidir. Değerli Misafirler; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük ve güçlü Türkiye yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, asla unutmayacağımız fedakârlıklarıyla Milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün Şehit ve Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramı’mızı içtenlikle kutluyorum. Kalın sağlıcakla” ifadelerini kullandı.

Törene; Vali Enver Ünlü, Giresun Milletvekilleri Av. Sabri Öztürk ve Necati Tığlı, Jandarma Bölge komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, Belediye Başkanı Av. Aytekin Şenlikoğlu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Baro Başkanı Av. Soner Karademir ile il protokol üyeleri ve davetliler katıldı.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN