Giresun'un ekonomik durumu görüşüldü

PAYLAŞ

İlimizde Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) genel durumu, yatırımcıların sorunları ve ilimizin genel ekonomik durumu  Vali  Harun Sarıfakıoğulları, başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.

Valilik Toplantı Salonunda 6 Şubat Perşembe günü yapılan toplantıda; ilimizin ekonomik durum ve potansiyeli bir bütün olarak ele alınarak, yürütülen yatırımlar ve istihdam konuları değerlendirildi. Toplantıda ayrıca; kamu kurum ve kuruluşları, sanayiciler ve iş dünyası arasındaki koordinasyon ve iş birliğini sağlamak amacıyla yapılacaklar istişare edildi. İlde yatırımcılara çeşitli şartlarda hibe ve destek sunan TKDK, KOSGEB ve DOKA, AB Proje Ofisi yetkilileri, 2020 yılında açılan çeşitli hibe ve projeler hakkında bilgi verdi.

Toplantıya Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, Giresun I. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Şahin Öveç, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Giresun İl Koordinatörü Murat Aladağ, KOSGEB Giresun İl Müdürü Yasin SEFER, TKDK İl Koordinatörü E. Serdar Kurşun, İl Yazı İşleri Müdürlüğü AB ve Dış İlişkiler Bürosu Sorumlusu Ali Yılmaz katıldı.
Toplantıda, TKDK Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması Programı kapsamında fındık kırma ve paketleme ile ilgili proje başvuruları hakkında bilgi verildi. Programın amacı ayıklama, tasnif ve paketleme yapan ve entegre soğuk hava tesisleri bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin, AB standartlarına yükseltilmesi ve yeni teknolojilerin uygulanması ile rekabet güçlerinin artırılması olduğunu belirtildi. 

Program kapsamında proje başına üst limit Bir Milyon 250 Bin Avro % 40–50 arasında hibe olduğu, programa son başvuruların 13 Şubat 2020 tarihine uzatıldığı, bu programa ilişkin Giresun Ticaret Borsasında toplantı yapıldığı ve firmalara yerinde ziyaretler yapılarak bilgilendirmelerde bulunulduğunu belirtti.

KOSGEB İl Müdürü tarafından ilimizde 303 işletmenin 6 Milyon 393 Bin 60 TL hibeden faydalandığı, Ar-Ge İnovasyon Destekleri kapsamında 3 işletmenin yaklaşık 258 Bin 905 TL, Yurtdışı İş Gezisi Desteği kapsamında 2 işletmenin 6 bin TL, Girişimcilik Geliştirme Destekleri kapsamında 28 işletmenin 660 Bin 130 TL, Genel Destekler kapsamında 86 işletmenin Bir Milyon 171 Bin 445 TL, Girişimcilik Destekleri kapsamında 149 işletmenin 2 Milyon 403 Bin 522 TL, Kobi Gelişim (KOBİGEL) Destekleri kapsamında 12 işletmenin Bir Milyon 636 Bin 83 TL, İşletme Geliştirme Destekleri kapsamında 25 işletmenin 263 Bin 74 TL, Girişimciliği Geliştirme Destekleri kapsamında 28 işletmenin 660 Bin 130 TL hibe ve krediden faydalandığı belirtildi. 
Ayrıca KOBİ Finansman Kredisi kapsamında çeşitli bankalardan 64 işletmenin kredi işlemleri ile ilgili süreci devam eden ve kredi kullananlar olduğu bilgisi verildi. KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı kapsamında KOGGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif, KOBİ bilgi beyannamesi güncel, KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan ve KOGGEB desteği ile işini kurmuş girişimci işletmelere kredi faiz desteği verileceği, bu destek kapsamında işletme kredisi ve makine teçhizat kredisi türlerinden kredi üst limitinin 50 bin TL olduğu, girişimcinin kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda üst limit olarak 70 bin TL uygulandığı bilgisi verildi. 

KOSGEB girişimcilik eğitimlerinin online ortamda verildiği bilgisi paylaşılarak, DOKA İl Koordinatörü tarafından Ajansın üç adet aşağıdaki mali destek programına çıktığı belirtildi.

Yeşil yol Güzergâhındaki Kültür-Turizm Yatırımlarının Desteklenmesi Mali Destek Programı 2. ETAP çağrısı kapsamında Program Bütçesi 5 Milyon TL, Proje Başına Destek Miktarı Asgari Destek Tutarı: 250 Bin TL ve Azami Destek Tutarı: 750 bin TL, Coğrafi İşaretli Ürünler Mali Destek Programı kapsamında Program Bütçesi 5 Milyon TL, Proje Başına Destek Miktarı Asgari Destek Tutarı: 20 bin TL ve Azami Destek Tutarı: 400 Bin TL Sürdürülebilir Turizm ve Destinasyon Yönetimi Mali Destek Programı kapsamında Program Bütçesi 10 Milyon TL, Proje Başına Destek Miktarı Asgari Destek Tutarı: 50 Bin TL ve Azami Destek Tutarı: 500 Bin TL olduğu bilgisi verildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN